Zastareo postupak protiv Karića

Zastareo postupak protiv Karića

Bogoljub Karić (foto: printskrin)

Postupak protiv biznismena Bogoljuba Karića obustavljen je od strane Višeg suda u Beogradu. Istraga koju vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal još traje, ali bi i ovaj slučaj mogao da zastari sledeće godine. Poternica protiv njega je i dalje na snazi.

Piše: Bojana Pavlović

Više javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Bogoljuba Karića i još 14 osoba u septembru 2010. godine. Kariću se stavljalo na teret da je u periodu od 1998. do 2005. izvlačio novac iz telekomunikacione kompanije „Mobtel“ i prebacivao ga račune drugih firmi u njegovom vlasništvu.

Optužnica je 2013. vraćena tužilaštvu zbog promene Krivičnog zakona – umesto zloupotrebe službenog položaja, bivši vlasnik „BK grupekoja je u svom sastavu imala desetine preduzeća, optužen je za zloupotrebu položaja odgovornog lica.

Viši sud do 2016. nije potvrdio optužnicu, ali je nije ni odbacio. U januaru te godine doneo je rešenje kojim je obustavio postupak protiv Bogoljuba Karića i još dve osobe jer je nastupila zastarelost.

Za ostale optužene, među kojima i Bogoljubovog brata Sretena Karića, sud je od tužilaštva tražio dopunu istrage.

Protiv Karića se istovremeno vodi istraga u Tužilšatvu za organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebama prilikom privatizacije „Mobtela“ i u ovom slučaju zastarelost može da nastupi 2017. godine, rečeno je novinarima KRIK-a u tužilaštvu. Poternica za njim raspisana je u okviru ove istrage, pa je tako ona i dalje je na snazi.

Članovi porodice Karić posedovali su oko 40 firmi među kojima su bile „BK televizija“, Univerzitet Braća Karić, Astra banka, kao i Karić fondacija osnovana još 1992. godine.

Comments are closed.