Zaplenjena 303 kilograma kokaina

Zaplenjena 303 kilograma kokaina

U zajedničkoj akciji srpske i nemačke policije uhapšeno 30 osoba i zaplenjene veće količine droge, od čega 303 kilograma kokaina.

Piše: Bojana Jovanović

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović jutros je na konferenciji za novinare rekao da je ovom akcijom „zadat veliki udarac organizovanim narko-kartelima“.

Ministar je naveo da je u akciji zaplenjeno 303 kilograma kokaina, 96 kilograma kanabisa, 106 kilograma hašiša, a otkriveno je 107 laboratorija za narkotike.

Vrednost droge na uličnom tržištu je oko 20 miliona evra“, rekao je Stefanović i dodao da je istovremeno zaplenjena i velika količina novca i oružja.

Stefanović je rekao i da je uhapšen vođa ove organizovane grupe koji je vođa navijača jednog beogradskog kluba, ne želeći da iznosi preciznije informacije.

Istraga je trajala 13 meseci, a saradnja s nemačkom policijom bila je neophodna jer je jedan broj uhapšenih živeo na teritoriji Nemačke, rekao je ministar.

Nova akcija i u Srbiji

Istovremeno je danas u više gradova u Srbiji sprovedena nova akcija policije „Ciklon“ u kojoj su uhapšene 123 osobe zbog počinjenih zloupotreba u privredi, prevara, silovanja, pokušaja ubistva.

Uhapšeno je 11 osoba osumnjičenih da su tokom 2015. i 2016. godine iz rudarskog basena „Kolubara“, krali gorivo i time oštetili preduzeće za više od 11,5 miliona dinara.

Privedeno je i devet policajaca koji su osumnjičeni da su u budžet Republike Srbije uplaćivali manje novca nego što je neophodno za registraciju vozila čime su naneli štetu od preko 1,7 miliona dinara.

Nebojša Stefanović

Nebojša Stefanović

Stefanović je ukazao da je u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapšeno 15 članova organizovane kriminalne grupe, osumnjičenih da su prevarama u osiguranju nezakonito pribavili više od 15 miliona dinara. Kriminalna grupa je uz pomoć falsifikovane dokumentacije registrovala nepostojeća ili havarisana vozila, montirala registarske tablice i nalepnice i osiguravala vozila. Potom su, kako je naveo Stefanović, ta vozila lažno prijavljivali kao ukradena i tražili odštetu od osiguravajućih društava.

Ovo je druga policijska akcija u poslednja dva dana. U nedelju ujutru, u akciji „Cunami“ uhapšeno je 68 osoba u više gradova u Srbiji i zaplenjeno 13 kilograma droge.

Sagovornici KRIK-a ističu da „Cunami“ nije značajno uzdrmao organizovane kriminalne grupe jer su hapšenja bila usmerena na lokalne dilere, kao i da ovakve akcije zapravo predstavljaju redovan policijski posao.

Comments are closed.