Zamenica predsednika suda sudiće umesto Trešnjeva

Zamenica predsednika suda sudiće umesto Trešnjeva

Umesto Aleksandra Trešnjeva u Posebno odeljenje za organizovani kriminal predsednik suda Aleksandar Stepanović postavio je svoju zamenicu sudiju Svetlanu Aleksić, navodi N1. Aleksić sudi u postupku za napad na Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, a sudila je i u pokušaju ubistva biznismena Milana Beka.

Piše: Bojana Pavlović

Predsednik suda Stepanović je godišnjim rasporedom Trešnjeva vratio u krivično odeljenje, a na njegovo mesto postavio Aleksić. Tako će od početka sledeće godine u svim postupcima u kojima je sudio Trešnjev, uključujući i dva koja se već sedam godina vode protiv narko-bosa Darka Šarića, suditi Aleksić. Zbog ove izmene sva suđenja kreću ispočetka.

Od početnog tročlanog veća koje je osudilo Šarića na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora za međunarodni šverc kokaina ostao je samo predsednik veća Siniša Petrović. I Vladimir Vučinić pre dve godine premešten je uz obrazloženje da mu je istekao mandat.

Stepanović je u saopštenju koje je danas poslao medijima napisao da Trešnjev posle šest godina u odeljenju za organizovani kriminal nije pokazao dobre rezultate i nije dovoljno stručan da ostane na tom mestu. S druge strane, na njegovu poziciju dolazi sudija koja do sada nije sudila u slučajevima organizovanog kriminala.

Osim da se prilagodi radu novog suda, sudiji Aleksić biće potrebno i vreme da se upozna sa predmetima pošto je samo u Šarićevom slučaju za šverc kokaina optuženo 36 osoba.

Za sudiju Višeg suda Aleksić je izabrana u oktobru 2014, a do tada je sudila u Prvom osnovnom sudu.

Aleksić trenutno sudi u postupku protiv osmorice pripadnika Žandarmerije zbog napada na Andreja Vučića, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ona će, kako je najavljeno, doneti presudu u ovom slučaju, a onda preći u Posebno odeljenje.

Vodila je postupak i protiv Maje Adrovac zbog pokušaja ubistva biznismena Milana Beka. Presudu kojom je Aleksić oslobodila Maju Adrovac u nedostatku dokaza, ukinuo je Apelacioni sud i vratio suđenje na početak. U ponovljenom postupku optužnica je spojena sa onom protiv Aleksandra Zdravkovića.

Pročitajte o pritiscima na sudiju Trešnjeva

Comments are closed.