Žalbe branilaca na presudu Šarićevoj grupi

Žalbe branilaca na presudu Šarićevoj grupi

Žalbe na presudu Darku Šariću pred većem Apelacionog suda pročitali advokati Rodoljuba Radulovića i Gorana Sokovića.

Piše: Bojana Pavlović

Branioci optuženih u postupku protiv Šarića i članova njegove grupe imali su po dvadeset minuta da drugostepenom veću predstave žalbe. U toku današnje sednice žalbe je pročitalo šestoro advokata, a među njima i branioci Radulovića i Sokovića za koje tužilaštvo tvrdi da su zajedno sa Šarićem organizovali šverc kokaina.

Šarić i članovi njegove grupe osuđeni su u julu prošle godine zbog šverca više od pet tona kokaina prekookeanskim brodovima iz Latinske Amerike u Evropu.

Advokati su ponovili argumente koje su iznosili tokom suđenja. Ponovo je pokrenuto pitanje nadležnosti suda. Odbrana tvrdi da sud u Srbiji nema nadležnost da sudi u ovom slučaju pošto su krivična dela koja se ovoj grupi stavljaju na teret počinjena u Argentini, Brazilu, Urugvaju i Italiji.

„Tužilaštvo se poslužilo dosetkom da kaže da su krivična dela organizovana u Srbiji i tako suđenje podvede pod nadležnost suda u Srbiji, iako nije za to dalo dokaze“, rekao je Velislav Milutinović, advokat Radulovića.

Sud je u presudi utvrdio da je grupa nastala i delovala sa teritorije Srbije. Brodovi kojima je kokain stizao iz Latinske Amerike bili u vlasništvu ove kriminalne grupe, piše u presudi. Navodi se da je Raduloviću trebalo nekoliko meseci da po nalogu Šarića organizuje prevoz robe iz Argentine u Španiju preko svoje firme. Ovaj zadatak nije bio lak, ali je grupi bila potrebna baš ova ruta, piše u presudi. Posle brojnih problema Radulović je uspeo da ugovori transport soje kao kamuflažu za prenos kokaina.

Milutinović je istakao da vlasnik brodova nije bila kriminalna grupa, već njegov klijent Radulović, ali da je sud odbio dokaze koji su ovo potvrđivali.

Odbrana tvrdi i da su snimci prisluškivanih razgovora nezakonito pribavljeni.

Marko Kljajević, advokat Gorana Sokovića, rekao je da, pošto je njegov branjenik u bekstvu, nije moguće utvrditi da je na tonskim zapisima njegov glas.

„Čak je i sam Darko Šarić rekao da osoba koju čujemo na snimku nije Soković“, rekao je Kljajević.

Suđenje pred Apelacionim sudom nastavlja se 24. maja.

Više o slučaju pročitajte u posebnoj priči.

Comments are closed.