Zalažući hotel pokušali da operu novac

Zalažući hotel pokušali da operu novac

Zaposleni u Banci Intesa juče je na sudu svedočio o kreditima i hipotekama koje je banka odobravala saradnicima Darka Šarića.

Piše: Bojana Pavlović

Darko Popović je u Banci Intesa preispitivao kredite koji su bili odobreni firmama u vlasništvu Zorana Ćopića, Šarićevog saradnika koji je u Bosni osuđen za pranje para.

Ćopić je kupovao preduzeća u privatizaciji i iz njih izvlačio novac tako što je zalagao imovinu i na osnovu toga podizao kredite. Banke su mu odobravale pozajmice, a Agencija za privatizaciju puštala da krši privatizacione ugovore.

Popović je istakao da je kredite Ćopićevim firmama odobrila Panonska banka. Kada je Banka Intesa preuzela Panonsku banku, dug koji su imale kompanije prešao je na njihovu banku, kaže Popović.

DarkoSaric

Darko Šarić na optuženičkoj klupi

Ukupan iznos duga bio je oko 10 miliona evra. Nijedan kredit nije bio pokriven čvrstim zalogom. Mi smo stupili u kontakt sa Ćopićem jer su u tom trenutku skoro sve njegove firme bile u blokadi i činilo se da on neće moći da izmiri taj dug. On je predložio da se izvrši reprogram duga“, rekao je Popović.

Ćopić je u intervjuu koji je novinarima OCCRP dao 2011. godine ispričao da je zapao u finansijsku krizu i da je tada upoznao Šarića koji je ponudio da otkupi njegovu firmu „Mitrosrem“ .

Bilo je dogovoreno da se jedan deo novca prebaci sa računa Šarićevih ofšor firmi Ćopićevim preduzećima, navodi tužilaštvo. Za drugi deo bilo je planirano da Šarić založi svoj hotel kod banke, a Ćopićeva kompanija „Mega tabak“ pokrije dug.

O ovome je na suđenju govorila i direktorka Ćopićeve firme „Mega tabak“ Dara Pilipović.

Popović je ispričao da je od Ćopića stigao predlog da se krediti obezbede iz imovine „Mitrosrema“, ali da to iz tehničkih razloga nije bilo moguće. Potom je rešeno da se deo duga od 6.000.000 evra namiri zalaganjem hotela „Prezident“ sa Palića.

Hotel „Prezident“, navodi tužilaštvo, bio je u vlasništvu Šarića.

Popović je rekao da je Ćopić tvrdio da je hotel njegovo vlasništvo i da banka prilikom provera nije utvrdila da je postojala bilo kakva prepreka da se ova transkacija obavi.

On je dodao i da ovakva hipoteka nije neobična i da je sve obavljeno po zakonu, iako je tužilaštvo ocenilo da nije bilo osnova da imovina hotela bude založena za Ćopićevu firmu.

U optužnici se pominje i da se iz prisluškivanih razgovora Ćopića i Šarića vidi da su bili u direktnom kontaktu sa glavnim ljudima ove banke.

Iz razgovora sledi da okrivljeni Šarić pita okrivljenog Ćopića kada će ići u banku za ,ono’, a Ćopić u nastavku razgovora navodi da će rezervisati mesto na splavu ,H2O’ za predsednika Banke Intesa”, piše u optužnici.

Suđenje se nastavlja 6. septembra.

Dokumentaciju u vezi sa ovim sudskim postupkom pogledajte u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove).

Pročitajte sve vesti sa suđenja Darku Šariću za pranje novca.

1 Comment

  1. Nikola kaže:

    Hahahhaha toliko ste provaljeni sa ovim Vulinom, ubiste nas vise. Pa kad bi njegovih 106 kvadrata bio najveci problem gde bi nam bio kraj?!! Ljudi sjasite vise.