Zakazane završne reči na suđenju bratu bivšeg Vulinovog sekretara

Zakazane završne reči na suđenju bratu bivšeg Vulinovog sekretara

Marko Jablanović (foto: krik.rs)

Na današnjem suđenju Marku Jablanoviću, bratu bivšeg državnog sekretara Ministarstva za rad Aleksandra Jablanovića, za trgovinu drogom nastavljena je rasprava o tome da li DNK nađen na kesama sa marihuanom pripada njemu. Završne reči zakazane su za novembar.

Piše: Bojana Pavlović

Dopunski DNK nalaz rađen je na zahtev branilaca, ali po tvrdnjama veštakinje Bojane Panić nije pokazao drugačiji rezultat od prethodnog –ne može da se isključi mogućnost da je DNK nađen na kesama u koje je bila spakovana droga Jablanovićev.

Kako je istakla, u sve tri analize prisutni su delovi DNK okrivljenog Jablanovića.

Ovu tvrdnju pobijao je stručni savetnik odbrane Oliver Stojković koji je pitao da li je moguće da oni nisu Jablanovićevi. 

„Kada bih rekao dlake sa glave Marka Jablanovića, to bi onda bilo nedvosmisleno. Ali kada kažemo aleli ( različiti oblici istog gena) to nije tvrdnja iste jačine, jer ti aleli mogu da se pojavljuju i kod drugih osoba“.

„Možda jesu njegovi, možda nisu. Mi to ne znamo. Zbog toga utvrđujemo verovatnoću. U ovom slučaju 783 puta je verovatnije da ovaj DNK profil dobijemo ako je on donor, nego ako nije“, odgovorila je veštakinja.

Raspravu je nastavila tvrdnja branilaca da li je ovo poklapanje dovoljno da bi se reklo da je u pitanju Jablanovićev DNK.

„Pojedini tragovi su takvi da se može nedvosmisleno reći da je reč o datoj osobi. Ovde nije reč o takvom tragu“, zaključio je Stojković u svojoj primedbi na veštačenje.

Sudija Olivera Pajić rekla da je ovo svedočenje poslednji dokaz u postupku i zakazala završne reči za novembar.

Jablanović je optužen da je u januaru 2017. kupio oko 2,8 kilograma marihuane koju je sakrio u poseban bunker u krovu automobila, a zatim angažovao Bajrama Aličkovića i Nihata Preljića da paket prevezu do Beograda i predaju ga Miroslavu Iliću.

Dan pošto su kupili drogu, tvrdi tužilaštvo, Preljić i Aličković krenuli su iz Novog Pazara ka Beogradu.

Preljić je vozio svoj „fijat punto“ u kom je bila droga, a Aličković je išao automobilom ispred njega i obaveštavao ga ima li na putu policije. Sa Ilićem su se sastali u beogradskom predgrađu Leštane, ali su uhapšeni pre primopredaje.

Jablanović je uhapšen u Kraljevu u službenom vozilu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Mediji su izvestili da je prilikom hapšenja pronađena droga u službenom automobilu, ali su iz ministarstva to demantovali.

Jablanovićev brat Aleksandar u to vreme bio je državni sekretar u Ministarstvu za rad na čijem se čelu tada nalazio Aleksandar Vulin. On je nedugo zatim podneo ostavku navodeći da prihvata punu odgovornost jer je dozvolio da se toga dana njegov brat sa suprugom preveze u službenom vozilu.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.