Zaev: Pre bega Gruevskog lider njegove partije se sastao s Vučićem

Zaev: Pre bega Gruevskog lider njegove partije se sastao s Vučićem

Zoran Zaev (foto: Printskrin N1)

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je za N1 da se lider opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom pre bega bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog u Mađarsku.

Izvor: N1, KRIK

„Značajno je da se napomene da je pre bega, šef opozicije VMRO-DPMNE i naslednik Gruevskog, bio kod Orbana i kod predsednika Vučića. To je objavljeno javno i pri tome nije objasnio o čemu se razgovaralo. Ostalo je tajna do danas. A Gruevski je pobegao iz Makedonije“, rekao je Zaev gostujući u emisiji „Pressing“ na televiziji N1.

Nikola Gruevski, bivši lider konzervativne stranke VMRO-DPMNE, osuđen je u Makedoniji u maju prošle godine na dve godine zatvora zbog nezakonitog uticaja na kupovinu luksuznog vozila vrednog 600 hiljada evra.

Nakon što je njegova žalba odbijena i zatvorska kazna potvrđena, Gruevski je u novembru pobegao u Mađarsku i zatražio politički azil.

Njegov beg u Mađarsku privukao je veliku pažnju javnosti jer najpre nije bilo poznato na koji način je napustio Makedoniju. Mediji su potom objavili da je do Mađarske stigao preko Albanije, Crne Gore i Srbije.

Informaciju da je Gruevski prošao kroz Albaniju i Crnu Goru potvrdile su tamošnje policije. Albanska policija navela je i da je Gruevski kroz ovu državu prošao automobilom u vlasništvu mađarske ambasade u Tirani.

Srpska policija se, međutim, nije oglašavala o ovom slučaju.

Umesto policije, to je učinio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je gostujući na televiziji „Happy“ krajem novembra rekao da je Gruevski prošao kroz Srbiju u pratnji osoba sa diplomatskim dokumentima i diplomatskim vozilom.

Rekao je da u to vreme za Gruevskim nije postojala poternica i da je ona raspisana dan nakon što je napustio Srbiju.

„Dakle, da smo ga zaustavili, to bi bila otmica Gruevskog sa naše strane“, rekao je tada Vučić.

Pročitajte: Lazanski i BIA u „makedonskom scenariju“

Comments are closed.