Za ubistvo advokata Zreleca 30 godina zatvora

Za ubistvo advokata Zreleca 30 godina zatvora

Vladimir Šaranović (foto: MUP)

Vladimir Šaranović osuđen je danas na 30 godina zatvora zbog ubistva beogradskog advokata Vladimira Zreleca u decembru 2015. godine. Predsedavajuća sudija Nataša Albijanić navela je da je tužilaštvo dokazalo da je Šaranović kriv, kao i da je ubistvo izvršio zbog sukoba koji je advokat imao sa njegovim rođakom Slobodanom Šaranovićem. Presuda Višeg suda nije konačna i na nju mogu da se žale tužilaštvo i advokati.

Pišu: Jelena Radivojević, Bojana Pavlović

Sudija Nataša Albijanić kazala je da je sudsko veće odluku donelo jednoglasno i da je nesumnjivo utvrđeno da je Šaranović ubio Zreleca. Istakla je da je presuda zasnovana na brojnim dokazima među kojima su DNK tragovi Šaranovića nađeni na čaurama metaka. Ustanovljeno i da su svi meci koji su pogodili Zreleca ispaljeni iz istog pištolja i kroz otvoren prozor automobila, navela je.

Zrelec je bio dugogodišnji advokat Slobodana Šaranovića, ali su njihovi odnosi krajem 2014. godine narušeni, a Šaranović mu je pretio. Sud je ovo utvrdio na osnovu svedočenja advokatove supruge kao i pisma koje mu je Šaranović poslao. 

Albijanić je navela da je Zrelec nesumnjivo obavljao posao od javnog interesa i da je ubijen zbog posla kojim se bavio.

Ovo je prva presuda za ubistvo advokata u Srbiji.

Šaranoviću će u kaznu, ukoliko bude potvrđena, biti uračunat pritvor, koji mu je danas produžen do pravosnažnosti presude. Sudija je rekla da je pritvor produžen jer je Šaranović dugo bio u besktvu, kao i da je slučaj izazvao uznemirenje javnosti. 

Šaranovićev advokat Nenad Bulja rekao je nakon izricanja presude da je ona doneta na osnovu rođačkih odnosa, a ne dokaza i da će se na nju žaliti Apelacionom sudu.

Na advokata Vladimira Zreleca pucano je u decembru 2015. dok je sedeo u automobilu ispred svoje kancelarije u blizini Hrama svetog Save. Nepunih mesec dana kasnije Zrelec je preminuo u bolnici od posledica ranjavanja. Nedugo nakon pucnjave pronađen je zapaljen automobil za koji se pretpostavlja da je korišćen tom prilikom.

Detalji istrage ubistva nisu bili poznati javnosti sve do novembra 2017, kada su naoružani policajci opkolili zgradu u beogradskom naselju Kanarevo brdo. Policija je kasnije saopštila da traga za Vladimirom Šaranovićem zbog sumnje da je ubio advokata. On je uhapšen dva meseca kasnije u blizini Zrenjanina, u januaru 2018. godine, a potom i optužen.

Pretnje i ubistvo 

Tužilaštvo je u optužnici tvrdilo da iza ubistva stoji crnogorski kriminalac Slobodan Šaranović, rođak Vladimira Šaranovića, jer nije bio zadovoljan radom Vladimira Zreleca, svog dugogodišnjeg advokata. Problem je nastao kada su protiv Šaranovića i u Srbiji i u Crnoj Gori pokrenuti postupci za ubistvo Nikole Bojovića, brata ozloglašenog kriminalca Luke Bojovića. Advokat je, prema rečima njegove supruge Anje Zrelec, neko vreme pokušavao da radi na relaciji Beograd – Budva, međutim, ubrzo su počele da stižu i pretnje od nezadovoljnog Šaranovića.

„Mesec dana nakon toga je sve počelo, počeli su telefonski pozivi, konstantno maltretiranje i da to blago kažem, neumesno ponašanje Slobodana Šaranovića“, ispričala je na sudu Zrelec, inače sudija Višeg suda u Beogradu. „Šaranović se tokom tih telefonskih razgovora toliko drao da je odzvanjala cela kuća“, kazala je ona.

Advokat je ubrzo otkazao punomoćje Šaranoviću, ali je počeo da zastupa Miloša Delibašića, koji je navodno u Slobodanovo ime upravljao kriminalnom grupom kojoj se sudi za dva ubistva, među kojima je i ubistvo Nikole Bojovića. Situacija se tada pogoršala, a pretnje nisu prestajale, rekla je Zrelec.

Slobodan Šaranović (foto: KRIK)

Ona se prisetila i da je nakon toga u kancelariju više puta dolazila Šaranovićeva supruga Gordana sa jednim rođakom, ali je naglasila da to nije bio Vladimir Šaranović.

Šest meseci pred ubistvo, advokat je napadnut nedaleko od svoje kancalarije kada je zadobio lakše povrede, a njegova supruga rekla je da on bio siguran da iza pretnji stoji Šaranović. Mesec dana pred ubistvo, advokat je prijavio da mu je prećeno pištoljem i da ga neko prati, međutim, policija ništa nije preduzela.

O pretnjama sa kojima se Zrelec suočavao na sudu su govorili i ljudi koji su radili sa njim. Njegov decenijski saradnik posvedočio je da mu je Zrelec rekao da ga je presreo lepuškasti plavokosi momak u belom autu i u njega uperio pištolj, ali da nije mogao da ga prepozna. Pripravnica je ispričala da je nekoliko dana pre pucnjave videla beli automobil i mladića, ali da to nije bio optuženi Šaranović.

Svedoci su govorili i o pretećem pismu koje je stiglo nekoliko meseci pre nego što je advokat ubijen. Zrelec je verovao da pismo dolazi od Šaranovića. Kako je na sudu ispričao njegov kolega, Zrelec mu je pokazao pismo i rekao: „Vidi šta mi je poslao Sloba“. 

Gordana Šaranović je na sudu potvrdila da je njen pokojni muž napisao to pismo, ali je tvrdila da oni nisu bili u sukobu.

Na suđenju je svedočila i Draginja Delibašić, majka Miloša Delibašića, koja se nekoliko trenutaka pre ubistva rastala sa Zrelecem. Ona je jedini očevidac ubistva i na sudu je detaljno ispričala šta se desilo te večeri. Ubicu nije videla, ali je zapamtila da je pucao iz automobila bele boje. 

Tokom suđenja saslušani su i drugi svedoci – veštak koji je pronašao Šaravnovićev DNK na čaurama metaka, čovek koji je, kako tvrdi tužilaštvo, Šaranoviću prodao automobil, a pregledani su i snimci sigurnosnih kamera sa okolnih zgrada koje su zabeležile trenutke neposredno pre i posle, ali i samo ubistvo. 

Nijedna kamera, međutim, nije uhvatila lice ubice, niti je otkrila više detalja.

Šaranović je negirao da je imao bilo kakve veze sa ubistvom. Njegova odbrana zasnivala se na tome da nema dokaza da je on ubio Zreleca i da je u vreme ubistva i on bio u lošim odnosima sa rođakom Slobodanom. 

Kazna i za marihuanu
Prilikom pretresa Šaranovićevog stana policija je pronašla 300 grama marihuane. Tužilaštvo je optužilo Vladimira i njegovu suprugu Natašu da su se bavili prodajom droge, ali je kasnije izmenilo optužnicu i za ovo krivično delo nastavilo da goni samo Vladimira. Šaranović nije poricao da je droga njegova, ali je tvrdio da je bila namenjena ličnoj upotrebi jer je bio dugogodišnji korisnik. Za ovo je dobio 3 godine zatvora, ali mu je objedinjena kazna jednaka onoj koju je dobio za ubistvo – 30 godina.

Šaranovićev advokat Nenad Bulja rekao je da se njegovom branjeniku sudi samo zbog prezimena i rodbinskih veza, ali da Slobodan i Vladimir nisu ista osoba. On je podsetio i da je Zrelec bio svestan neko vreme nakon pucnjave, ali da u razgovoru sa policijom nije ukazao na Šaranovića kao napadača, iako ga je poznavao.

Braća Šaranovići 

Zrelec je više od decenije bio advokat crnogorskih kriminalaca – braće Slobodana i Branislava Šaranovića. Osim što ih je godinama zastupao pred sudom, osnivao im je kompanije, a u pojedinim bio i direktor. 

Mlađi brat, Branislav Brana Šaranović, bio je kriminalac „starog kova“ koji je živeo u Beogradu i vodio kockarske poslove. Ubijen je u oktobru 2009. godine ispred ulaza zgrade u kojoj je živeo u Beogradu.

Slobodan je sumnjao da je ubistvo naručio Luka Bojović, šef zemunskog klana, i rešio je da se osveti. Pošto je Luka bio u zatvoru u Španiji, gde služi kaznu zbog organizovanja kriminalne grupe i još nekoliko krivičnih dela, Slobodan je, tvrdi tužilaštvo, naručio likvidaciju Bojovićevog brata Nikole koji je ubijen 2013. godine.

Suđenje za ubistvo Bojovića vodilo se u Srbiji. Delibašić je prvo oslobođen, ali je nakon ponovljenog suđenja, osuđen na 30 godina. Presuda nije konačna, a krajem ovog meseca Apelacioni sud će odlučivati po žalbama koju su na nju uložili advokati. 

Slobodan Šaranović, koga je tužilaštvo označilo kao organizatora kriminalne grupe, presudu nije dočekao. Ubijen je u martu 2017. godine ispred svoje kuće u Budvi. Ubistvo nije rešeno.

Pročitajte sve vesti sa suđenja.

Više o poslovima Zreleca i Šaranovića pročitajte ovde.

Saznajte kako je funkcionisala grupa koju je organizovao Miloš Delibašić.Comments are closed.