Za nasilje u Beton hali optužen još jedan iz ekipe Saleta Mutavog

Za nasilje u Beton hali optužen još jedan iz ekipe Saleta Mutavog

Boris Karapandžić (foto: facebook)

Jedan od optuženih zbog sumnje da su početkom oktobra u beogradskom klubu „Komitet“ u Beton hali, polomili inventar i pretukli nekoliko osoba, je i Boris Karapandžić, član ekipe ubijenog Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, saznaje KRIK. Karapandžić je ranije osuđivan za trgovinu drogom, držanje oružja i razbijanje kafića „Holivud“ u vlasništvu bivšeg vođe navijača Partizana Aleksandra Vavića.

Piše: Bojana Pavlović

Tužilaštvo je krajem oktobra podiglo optužnicu protiv sedmorice osumnjičenih za nasilje u klubu „Komitet“, a pre dva dana je za isto delo optužilo trojicu i predložilo sudu da im sudi u istom postupku. 

Kako saznaje KRIK, jedan od optuženih je Boris Karapandžić zvani Karapandža, Boki ili Džimi, član grupe koju je posle ubistva Stankovića preuzeo Veljko Belivuk.

Karapandžić predvodi navijanje

Karapandžić je bio navijač Crvene zvezde, ali se kasnije priključio partizanovoj navijačkoj grupi „Janjičari“ koju je predvodio kriminalac Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi. Grupu su činile pristalice različitih klubova koje su sredinom 2013. uspostavili prevlast na južnoj tribini stadiona u Humskoj.

Prodaja droge

U julu 2012. Karapandžić je uhapšen u beogradskom naselju Miljakovac – policija ga je sačekala ispred zgrade u kojoj živi, a u njegovom stanu pronašla je oko 40 grama heroina, kao i smesu kofeina, paracetamola i vagicu za merenje.

Droga je bila sakrivena ispod lavaboa, a Karapandžić je na sudu priznao da je droga zaista nađena u stanu, ali je tvrdio da nije njegova.  

Ispričao je da ga je drug dve nedelje ranije zamolio da koristi njegov stan da se drogira što je on odobrio i preporučio mu da drogu drži u kupatilu, a ne po sobama. Ime druga nije hteo da otkrije da ne bi ugrozio bezbednost majke i sestre. Istakao je i da ne koristi drogu i da desetak godina trenira boks.

Sud mu, međutim, nije poverovao i utvrdio je da je droga bila namenjena za prodaju zbog čega ga je osudio na tri godine zatvora.

Karapandžić i Stanković (drugi i treći sleva)

Presuda je postala pravosnažna u junu 2013, međutim, Karapandžić nije poslat u zatvor. U decembru te godine sa grupom od petnaestak mladića upao je u kafić „Holivud“ u vlasništvu Aleksandra Vavića, vođe protivničke grupe.

„Holivud“

Nasilnici su se do naselja Karaburma gde se nalazio kafić dovezli u četiri automobila. Ušli su u lokal i počeli da lome inventar.

U trenutku napada, unutra su bili konobar, Vavićeva supruga i dvomesečno dete. Žena je zamolila da je puste da izađe sa detetom što joj je odobrio jedan od napadača. Najpre su bacili stolicu i plazma televizor, a potom su došli do šanka, razbili kasu i laptop, a barskom stolicom polomili ogledalo.

Napadači su pobegli, a policija je uspela da presretne samo jedan automobil u kome su bila četvorica huligana, a među njima i Karapandžić. On je jedan od retkih čije se lice vidi na snimcima sigurnosnih kamera koje su zabeležile ovaj incident.

Na sudu je priznao krivicu. Ispričao je da ga je grupa mladića malo pre događaja napala s leđa u Karađorđevom parku.

„Samo sam čuo kroz maglu ’Ovo ti je od Vavića’. Govorili su mi cinkarošu, ciganine, govorili su to više puta koliko su trajali udarci oko minut i po.“

Ispričao je da je došao u kafić sa namerom da razgovara sa Vavićem, a ne da lomi, ali da je u napadu laptop bacio na vitrinu.

Tokom trajanja suđenja, Karapandžić je osuđen na sedam meseci zatvora zbog držanja oružja. Zbog nasilja u „Holivudu“ osuđena su četvorica, a Karapandžić je dobio tri godina robije. Sud mu je spojio kazne i osudio ga na ukupno četiri godine zatvora.  

Sa nama uvek nevolja

Podrška Belivuku

U ovom događaju učestvovao je i Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja. On je uplatio novac u humanitarne svrhe pa je tužilaštvo obustavilo postupak.

Belivuk je inače preuzeo upravljanje grupom nakon što je u oktobru 2016. ubijen Aleksandar Stanković. Početkom februara 2017. godine, policija je uhapsila Belivuka zbog sumnje da je umešan u ubistvo.

Mediji su izvestili da je u trenutku hapšenja sedeo u kafiću sa grupom mladića među kojima je i Karapandžić. Prema podacima do kojih je došao KRIK, Karapandžić je u tom trenutku trebalo da bude zatvoru. Kaznu je odslužio tek dva meseca kasnije.

Dok se Belivuku sudilo za pomaganje u ubistvu, Karapandžić je redovno dolazio u sud i pružao mu podršku. Belivuk je za ovo delo nepravosnažno oslobođen. Na svom fejsbuk profilu Karapandžić je postavio fotografiju tribine na kojoj su navijači razviili transparent „Sa nama uvek nevolja“.

Navijao sa sinom predsednika

Vidojević i Karapandžić

U junu ove godine, Karapandžić je sa grupom navijača bio na utakmici Srbija – Kostarika na svetskom prvenstvu u fudbalu. Sa njima je navijao i Danilo Vučić, sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Novinari KRIK-a su među navijačima prepoznali i Aleksandra Vidojevića, koji je takođe optužen za demoliranje „Komiteta“. I protiv njega su ranije vođeni postupci za različita krivična dela – nasilničko ponašanje na utakmici, razbojništvo i nedozvoljeno nošenje oružja.

Vidojević je deset dana posle hapšenja pušten iz pritvora.

Pročitajte sve vesti o ekipi Aleksandra Stankovića

Pogledajte snimak kako huligani stižu u klub „Komitet“

Comments are closed.