Za Malog preporuke ombudsmana novost

Za Malog preporuke ombudsmana novost

Nikola Ristić i Siniša Mali (foto: facebook)

Gradonačelnik Beograda danas nije želeo da komentariše preporuku ombudsmana za smenu načelnika komunalne policije Nikole Ristića i rekao da će stav o tome izneti za 60 dana.

Piše: Dragana Pećo

Zaštitnik građana uputio je pre četiri dana javnu preporuku za razrešenje načelnika komunalne policije Nikole Ristića zbog učešća u incidentu tokom kojeg je komunalna policija od novinara KRIK-a oduzela opremu i obrisala snimke.

Uprkos tome što su novinari KRIK-a istog dana objavili snimke incidenta, za gradonačelnika su zaključci ombudsmana o odgovornosti i propustima načelnika Ristića zbog kojih traži njegovu smenu – novost.

Ovo što je ombudsman poslao je nešto novo. Dajte 60 dana da vidimo šta je napisao, da pogledamo, pa ćemo da reagujemo“, rekao je Mali.

Mali je podsetio da se istog dana kada se incident dogodio izvinio novinarima, ali o odgovornosti načelnika Ristića nije želeo da govori.

Nemojte da prejudiciramo. Mi smo preduzeli mere protiv onih koji su učestvovali direktno u tom incidentu“, rekao je Mali.

Jedina osoba protiv koje je pokrenut disciplinski postupak zbog brisanja snimaka je komunalni policajac Marko Cvetkoski. Snimci koje je sačuvao i objavio KRIK, međutim, pokazuju da su u incidentu neposredno učestvovali načelnik Ristić i njegov zamenik Darko Vujsić.

Zaštitnik građana naveo je da je Ristić, tokom postupka kontrole, ovoj instituciji davao neistinite podatke o događaju.

Među preporukama koje je Zaštitnik poslao gradskoj upravi je i pokretanje disciplinskog postupka protiv Ristićevog zamenika Vujsića.

Gradska uprava ima 60 dana da odluči o preporuci Zaštitnika. Ukoliko ne posluša preporuku, dužna je da ga obavesti zbog čega to nije učinila.

Nikola Ristić nije odgovarao na pozive novinara KRIK-a da prokomentariše preporuku za razrešenje.

1 Comment

  1. rodoljub zaharijevic kaže:

    sramota,pa ovi cobani,a ne bih im dao da cuvaju ni nacrtanu ovcu imaju veca ovlascenja od redovne policije,koliko se secam gradska policija u italiji(vigili urbani) nema ovolike ingerencije da samostalno odlucije,uvek moraju da zovu redovnu policiju ili karabinjere,ali mi uvek izmisljamo toplu vodu,pa nas nista ne sme iznenaditi,a ko nas vodi na svim nivoima vlasti dobro da smo zivi.