Vulin: Krivična prijava protiv Bogdanovića, KRIK kriminalizuje Srbiju

Vulin: Krivična prijava protiv Bogdanovića, KRIK kriminalizuje Srbiju

Boban Bogdanović Aleksandar Vulin (foto: skrinšot/MUP)

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da će policija podneti krivičnu prijavu protiv Bobana Bogdanovića koji je u intervjuu za KRIK ispričao da mu je njegov ubijeni prijatelj i kriminalac Aleksandar Gligorijević zvani Puke poverio ko je naredio i izvršio ubistvo Olivera Ivanovića. Vulin je Bogdanovića nazivao pogrdnim nadimkom „Pacov“, a KRIK optužio da objavljivanjem intervjua kriminalizuje izborni proces u Srbiji.

Piše: Milica Vojinović

Vulin je rekao da je Bogdanović juče saslušan u policiji, ali da nije dao nijedan novi dokaz o ubistvu Ivanovića. U svom obraćanju javnosti Vulin je nastojao da diskredituje Bogdanovića pogrešno ga nazivajući Bojan i navodeći da je u intervjuu „oblatio Srbiju i predsednika (Aleksandra) Vučića“.

„Nije nam dao ni jednu jedinu činjenicu, osim njegovih nepotvrđenih razgovora sa pokojnicima i o pokojnicima, ni jedan jedini dokaz“, rekao je Vulin na konferenciji za medije.

Vulin je ponovio neistinu da je Bogdanović odbio da se podrgne poligrafu, iako se iz policijskog zapisnika vidi da je on prihvatio da bude poligrafski testiran narednih dana.

„Upravo zbog toga Ministarstvo unutrašnjih poslova, koristeći svoja zakonska ovlašćenja, podnosi krivičnu prijavu za neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca i to ćemo prijaviti nadležnom tužilaštvu i od njih očekujemo brzu i sigurnu reakciju.“

Vulin, međutim, nije obrazložio kako je moguće da u isto vreme policija odbacuje Bogdanovićeve tvrdnje kao neistinite, dok ga u isto vreme goni jer je znao za krivično delo i izvršioce i nije prijavio policiji.

„Srbija je ozbiljna zemlja, u njoj ne može ovako brutalno da se laže, u njoj ne može ovako brutalno da se govore neistine“, ocenio je Vulin Bogdanovićeve tvrdnje.

Ozbiljne optužbe ministar je izneo i na račun KRIK-a.

„Ovo što je KRIK pokušao da uradi je deo, mogu slobodno reći, kriminalizacije predizborne kampanje i naših izbora… Naravno, sve što je portal KRIK preneo odmah je objavljeno u šiptarskim medijima kao čista i suva istina, odmah je objavljeno u svim medijima u regionu kao dokaz da je Srbija zemlja kriminalaca.“

Ministar Vulin istakao je i da su u intervjuu objavljene „laži koje su lako raskrinkane“, a zatim nespretno pokušao da obrazloži ovu svoju neistinitu tvrdnju.

„Od imena navodnih ubica, koji se u tom trenutku nisu nalazili gde su se nalazili, krunskog dokaza posedovanje lažnog instagram naloga koga su inače koristile ubice baš ovog Pukija ili kako god da se zove da bi zavarali trag pred njegovom porodicom i da bi zavarali trag kada je u pitanju datum njegove smrti“, ostao je nedorečen Vulin, ne dajući objašnjenje svojih tvrdnji.

Kako bi pokazao da je policija, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom ozbiljno radila na istrazi ubistva Olivera Ivanovića Vulin je doneo hiljade papira koji su stajali pored njega dok je govorio.

„Ovde pred vama se nalaze knjige u kojima je sabrana četvorogodišnja istraga BIA-e i MUP-a, ovde na ovim hiljadama stranica možete da vidite sa koliko ozbiljnosti se pristupilo ubistvu Olivera Ivanovića i šta je sve urađeno da bi se ubistvo Olivera Ivanovića rasvetlilo“, rekao je Vulin i dodao je u istrazi tražena pomoć najznačajnijih službi sveta, ne navodeći da li je i šta tokom četvorogodišnje istrage otkriveno.

Vulinu je nakon izlaganja pitanje postavio novinar „Pink“ televizije Mladen Mijatović o tome da li se Bogdanovićevim intervjuom nakon svih godina od ubistva Ivanovića potvrđuje da predsednik Vučić nema veze sa ovim ubistvom.

Odgovarajući na pitanje, ministar Vulin podsetio je, kontradiktorno svojim prethodnih tvrdnjama, da u intervjuu Bogdanović eksplicitno kaže da Aleksandar Vučić nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića.

„Boban Bogdanović Pacov ne može na bilo koji način da poveže ni predsednika Vučića ni bilo kojeg člana njegove porodice ili njegovog okruženja sa ovim ubistvom. On samo pominje njegovo ime neprekidno da bi se u prenošenju i pominjanju ta dva imena povezala, u ubistvu Olivera Ivanovića pominje se neki Vučić i to je sve“, rekao je Vulin.

Bogdanović, koji sebe opisuje kao preduzetnika, u intervjuu za KRIK objasnio je da mu je prijatelj iz detinjstva Aleksandar Gligorijević Puke poverio istinu o ubistvu Olivera Ivanovića.

Gligorijević mu je ispričao da je ubistvo izvršio Ljubomir Lainović, sin čuvenog kriminalca Branislava Lainovića Dugog, a da je likvidaciju naručio ozloglaženi biznismen sa severa Kosova Zvonko Veselinović. Organizator je, kako je rekao Bogdanović, Veselinovićev kum Milan Radoičić.

Ovi navodi uklapaju se u nalaze istrage kosovskog tužilaštva koje takođe smatra da Veselinović i Radoičić stoje iza ubistva Ivanovića, ali je suprotno verziji koju predsednik Vučić u javnosti ponavlja – da Veselinovićev saradnik Radoičić nije umešan u Ivanovićevo ubistvo.

Gligorijević je ovo znao jer je od Veljka Belivuka koji je obezbedio ubicu dobio novac da ga preda Lainoviću koji mu je ispričao za šta je isplaćen, tvrdi Bogdanović.

Gligorijevića je sredinom 2020. ubio nekadašnji bliski saradnik Belivuk, utvrdilo je tužilaštvo. Pre smrti, on je Bogdanoviću isprčao i da je bio blizak sa sinom predsednika Aleksandra Vučića, kao i da je jedan od batinaša vladajuće partije.

Pogledajte ceo intervju:

Comments are closed.