Vukotiću 15 meseci zatvora zbog korišćenja falsifikovanog pasoša

Vukotiću 15 meseci zatvora zbog korišćenja falsifikovanog pasoša

Foto: fejsbuk

Jovan Vukotić, koga bezbednosne službe Srbije označavaju kao vođu škaljarskog kriminalnog klana, osuđen je danas na godinu i tri meseca zatvora jer je koristio falsifikovani makedonski pasoš. Presuda nije konačna i na nju tužilac i odbrana imaju pravo žalbe.

Pišu: Jelena Radivojević, Milica Vojinović

Sudija Irena Kovačević je u obrazloženju navela da, iako je pasoš izdala zvanična makedonska institucija, on je nesporno falsifikovan jer je pored Vukotićeve slike ime drugog čoveka.

Vukotić je presudu primio mirno, dok je njegov otac burno reagovao rekaviši sudiji: „Kako ste Vi sada presudili, nek Vama tako Bog“.

Pre donošenja presude, tužilac Predrag Milovanović je u završnim rečima tražio da Vukotić bude osuđen na godinu i po dana zatvora. Kazao je da je za tužilaštvo najbitnije to što je Vukotić priznao da je koristio sporni pasoš. Vukotićevu raniju osuđivanost istakao je kao otežavajuću okolnost zbog koje je tražio višu kaznu.

Vukotićevi advokati tražili su da on bude oslobođen. Oni su negirali optužbe da je Vukotić falsifikovao pasoš jer, kako tvrde, pasoš nije menjan nakon što mu je izdat u policiji.

Vukotić je danas istakao da nije priznao da je falsifikovao pasoš, kao što je to tvrdio tužilac, već da ga je samo koristio.

„Ja sam taj pasoš dobio u specijalne svrhe, što sad ne bih objašnjavao“, rekao je Vukotić.

Podsetimo, Vukotić je uhapšen u Turskoj početkom septembra po poternici Interpola koju su za njim raspisali grčki organi zbog sumnje da je učestvovao u švercu 135 kilograma kokaina. Prilikom hapšenja kod njega je pronađen makedonski pasoš na ime Georgije Andonov. Proteran je u Srbiju koja je potom podigla optužnicu za falsifikovanje dokumenata.

Optužnicom mu je na teret stavljeno da je od aprila do septembra ove godine koristio falsifikovani pasoš u Barseloni, Varšavi, Antaliji, Istambulu i u Ukrajini. Vukotić je na suđenju negirao ove optužbe.

Prošlost

Bezbednosne službe ga označavaju kao vođu škaljarskog kriminalnog klana iz Kotora koji se bavi međunarodnim švercom kokainom, a poznat je i po kriminalnim obračunima.

Protiv njega su vođeni postupci za različita krivična dela, pokazuje dokumentacija koju poseduju novinari KRIK-a.

U februaru 2014. osuđen je na godinu dana zatvora zbog pomaganja pri pokušaju ubistva koje se dogodilo 12 godina ranije. Tada je na poziv prijatelja došao u noćni klub i doneo pištolje iz kojih je njegov prijatelj pucao na muzičare i vlasnika kluba i tako ranio jednog od njih.

Vukotiću se sudilo i zbog pucnjave u diskoteci „Madam Koko“ kada je ranjen član obezbeđenja. Za ovo je oslobođen, ali su na kazne zatvora osuđeni Jovan Jovanović i Vukotićev brat Igor, koje bezbednosne službe označavaju kao pripadnike škaljarskog klana.

U Crnoj Gori vodi se istraga protiv Vukotića zbog utaje poreza. Crnogorsko tužilaštvo sumnjiči ga da je kao direktor i osnivač firme „V2“ iz Podgorice utajio 23.000 evra. U vezi sa ovim, po zamolnici crnogorskih institucija, ispitan je u Beogradu početkom oktobra kada se branio ćutanjem.

Detaljnije pročitajte u ostalim vestima

Comments are closed.