Vukotić o ukidanju pritvora: Obećavam da se neću kriti

Vukotić o ukidanju pritvora: Obećavam da se neću kriti

Jovan Vukotic (foto: Fejsbuk)

Advokati Jovana Vukotića, koga su bezbednosne službe označile vođom škaljarskog klana, a kome se pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu sudi zbog falsifikovanja dokumenata, predložili su danas da on bude pušten iz pritvora. O ovom predlogu sud će naknadno odlučiti, a današnje suđenje je odloženo jer nisu pribavljena dokumenta iz Turske, u kojoj je Vukotić uhapšen.

Piše: Jelena Radivojević

Advokati su predložili da se Vukotić iz pritvora pusti uz jemstvo, kao i da mu se zatvorski pritvor zameni kućnim.

Iznoseći ovaj predlog advokatica Zora Dobričanin objasnila je da je Vukotić sudu dostavio adrese prebivališta i u Crnoj Gori i u Srbiji što govori da on nema nameru da beži. Takođe, rekla je da su sudu predložili jemstvo, kao i ime osobe koja bi ga dala, ali zbog prisustva javnosti nije želela da o tome govori i iznosi detalje.

Vukotić je javno obećao da se, ukoliko ga puste iz pritvora, neće kriti, niti bežati.

„Sva ova policijska predstava koja se pravi nije potrebna, ja bih i sam došao. Obećavam da ću se odazivati na svaki poziv, da se neću kriti i da ću na sud dolaziti sam ili u pratnji svoje familije“, rekao je Vukotić danas nakon predloga odbrane da bude pušten iz pritvora.

Sud će naknadno odlučiti da li će dozvoliti Vukotiću da se brani sa slobode, a nakon što protekne rok od tri dana koji je dat tužiocu da se izjasni o ovoj mogućnosti.

Borović: Policija pritiska pojedince da svedoče protiv Vukotića

Advokat Borivoje Borović rekao je da „policija vršlja po zatvorima“ u pokušaju da Vukotića optuži za krivična dela koja nije izvršio.

„Odbrana ima saznanja da se određena pritvorena lica pritiskaju da postanu svedoci saradnici i da svedoče protiv Vukotića“, rekao je Borović i još jednom zatražio da se osigura DNK materijal koji je uzet od Vukotića a koji se ne koristi u ovom postupku.

Današnje suđenje je odloženo jer sud nije dobio dokumentaciju o Vukotiću od organa Republike Turske. Vukotićev advokat Borivoje Borović dostavio je sudu i tužilaštvu prevod zapisnika Vukotićevog saslušanja u Turskoj rekavši da smatra da nije neophodno da se čeka kompletna dokumentacija kako bi suđenje bilo nastavljeno.

On je dostavio izjavu koju je Vukotić dao kada je početkom septembra uhapšen u Turskoj po Interpolovoj poternici koju su za njim raspisali grčki organi zbog sumnje da je učestvovao u švercu 135 kilograma kokaina. Tom prilikom kod njega je pronađen makedonski pasoš na ime Georgije Andonov, a on je odmah po hapšenju proteran u Srbiju i optužen za falsifikovanje dokumenata.

Tužilac Predrag Milovanović rekao je da smatra da je neophodno da se nabave dokumenta iz Turske.

„Nakon letimičnog gledanja u zapisnik (sa saslušanja Vukotića u Turskoj) smatram da u njemu ima mnogo kontradiktornosti, te da je neophodno pribaviti kompletnu dokumentaciju“, rekao je Milovanović.

Nakon završetka ročišta povela se rasprava između advokata, sudije i tužioca, nakon čega je tužilac rekao sudiji da mu se javnost „obraća“ pokazujući na oca Jovana Vukotića Veselina koji je to negirao.

Vukotić se tereti da je od aprila do septembra ove godine na teritoriji više država koristio falsifikovan pasoš. Tužilac je u optužnici naveo da je pasoš korišćen na aerodromima u Barseloni, Varšavi, Antaliji, Istambulu i u Ukrajini. On je negirao krivicu.

Ko je Jovan Vukotić?

Bezbednosne službe označavaju Vukotića kao vođu škaljarskog kriminalnog klana iz Kotora koji se bavi međunarodnim švercom kokaina. Prema dokumentaciji koju poseduju novinari KRIK-a Vukotić je osuđivan nekoliko puta, ali nijednom zbog droge.

U februaru 2014. osuđen je na godinu dana zatvora zbog pomaganja pri pokušaju ubistva u pucnjavi koja se dogodila dvanaest godina ranije. Tada je na poziv prijatelja došao u noćni klub i doneo pištolje iz kojih je njegov prijatelj pucao na muzičare i vlasnika kluba i pritom ranio jednog od njih.

Vukotiću se sudilo i zbog pucnjave u diskoteci „Madam Koko“ kada je ranjen pripadnik obezbeđenja. On je na kraju ovog postupka bio oslobođen, dok su na zatvorske kazne osuđeni njegov brat Igor i Jovan Jovanović, za koje bezbednosne službe takođe tvrde da su članovi škaljarskog klana.

Protiv Vukotića se vodi i istraga zbog sumnje da je kao direktor i osnivač firme „V2“ iz Podgorice utajio porez. U vezi sa ovim slučajem, po zamolnici crnogorskog tužilaštva, ispitivan je u Srbiji početkom oktobra kada se branio ćutanjem.

Pročitajte sve vesti u vezi sa ovim slučajem

 

Comments are closed.