Vukosavljević: Sprečiti i kazniti pretnje novinarima

Vukosavljević: Sprečiti i kazniti pretnje novinarima

Vladan Vukosavljević (foto: mc.rs)

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević istakao je da ministrstvo snažno osuđuje svaki pokušaj ugrožavanja slobode govora, fizičkog i moralnog integriteta i drugih prava novinara, kao i da ohrabruje sve institucije da takve slučajeve sprečavaju i kažnjavaju.

Piše: Bojana Pavlović

Vukosavljević je rekao da država mora da bude uključena u ostvarivanje prava novinara u okviru medijskog prostora, ali i napomenuo da u praksi, nažalost, postoje incidenti.

„Kada je reč o pretnjama novinarima N1, za to nažalost ne znam u ovom trenutku, ali svejedno, to je veoma neprijatna stvar. O tim neprijatnostima moraju da vode brigu i drugi državni organi, kao što su MUP, tužilaštvo, sudovi“, rekao je Vukosavljević odgovarajući na pitanja novinara ove televijzije.

On je naglasio da ministarstvo ohrabruje sve institucije u čijoj je to nadležnosti da takve događaje sprečavaju ili, ako se već dogode, u punoj meri kažnjavaju.

Problemi sa kojima se suočavaju novinari i mediji ne postoje samo u Srbiji, već i u zemljama Evropske unije.

„To nije nikakvo opravdanje – konačno, nas ne treba da interesuje da li se prava novinara štite bilo gde. Bitno je da se štite u Srbiji“, rekao je Vukosavljević.

Pretnje KRIK-u

U julu ove godine, novinarima KRIK-a upućene su pretnje na društvenim mrežama nakon istraživanja imovine državnih funkcionera. Novinari su slučaj prijavili policiji, ali do danas nisu dobili nikakve povratne informacije o istrazi.

Pretnje su usledile posle višemesečne kampanje provladinih medija predvođenih tabloidom „Informer“ koji su optžili istraživačke novinare da izazivaju lažne afere i prave haos u Srbiji.

Tadašnji ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je da će ministartvo reagovati ukoliko se utvrdi da je došlo do povrede Zakona o javnom informisanju. Ministarstvo je, međutim, utvrdilo da „Informer“ ipak nije prekršio zakon.

Kampanje koje bi mogle dovesti do ugrožavanja bezbednosti novinara KRIK-a i dalje traju – u poslednjem slučaju „Srpski telegraf“ izneo je neistine u vezi sa istraživanjem imovine premijera Aleksandar Vučića i lažno optužio KRIK da učestvuje u „rušenju Vučića“ i „pakuje“ njegovom bratu Andreju.

Ovakvi tekstovi mogu ugroziti bezbednost novinara redakcije KRIK.

Pročitajte više o medijskim napadima na KRIK.

Comments are closed.