Vučić: Ubistvo Ivanovića teroristički akt, bednici iznose političke optužbe

Vučić: Ubistvo Ivanovića teroristički akt, bednici iznose političke optužbe

Aleksandar Vučić (printscreen)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas na konferenciji povodom ubistva lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića da je reč o terorističkom aktu i da su oni koji iznose političke optužbe „bednici i nesrećnici“.

Piše: Milica Vojinović

On je naglasio da je ovo ubistvo teroristički akt i da će „nadležnost koju će uspostaviti naši organi pripadati Tužilaštvu za organizovani kriminal.“

„Očekujemo da, koliko danas, Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrene predistražni postupak i dostavi zahtev za prikupljanje obaveštenja MUP-u, Bezbednosno-informativnoj agenciji i svim drugim organima“, rekao je i dodao da će država Srbija preduzeti sve neophodne mere i pronaći ubicu, odnosno ubice.

„Ako pogledate i kome bi ubistvo Olivera Ivanovića odgovaralo svima će, čini mi se, sve da bude jasno. Ali o špekulacijama danas neću da govorim, jer očekujem da ubice budu pronađene“, izjavio je Vučić.

On je, međutim, istakao i da se ubistvo nije dogodilo na teritoriji koju „efektivno kontrolišemo“ zbog čega „ne možemo odmah i u potpunosti sami da istražimo već moramo da čekamo na reakciju drugih organa.“

„Nemam ovlašćenja, niti je moguće da u ovom trenutku govorim o saznanjima kojima raspolažemo. Ne bih da na taj način uopšte špekulišem, ali ima mnogo interesantnih detalja koji ukazuju na moguće počinioce“, naveo je Vučić.

Vučić je naveo i da za sada nema dokaza da je ubistvo politički motivisano, ali da će se po otkrivanju ubica znati da li je etnički motivisano.

„Ko god da ga je ubio nije Srbin, pa makar imao srpsko ime i prezime“, rekao je i dodao da je moguće da je to neko uradio iz ličnih interesa.

Rekao je i da bi trebalo da bude sramota sve one koji ubistvo Ivanovića povezuju sa vlastima u Srbiji.

„Sram vas bilo za najbrutalnije laži i sram vas bilo je malo reći za ono što radite svojoj državi, ako nešto znate prijavite nadležnim organima“, rekao je Vučić i one koji šire takve informacije nazvao „bednicima i nesrećnicima“.

Nakon pitanja novinarke sa Kosova, koja je rekla da su poslednje četiri godine zapaljena 24 automobila, od čega je tri puta paljen automobil Ivanoviću, Vučiću je prišao sekretar Nikola Selaković i dodao mu papirić.

Otvorivši papirić Vučić je rekao da je u periodu od 1999. do 2010. zapaljeno 120 automobila, što je po njegovim rečima „mnogo veći procenat u odnosu na te četiri godine“.

„Hvala Vam na dobrim pitanjima iako sam razumeo politički sadržaj poruka koje ste iznosili“, rekao je.

Vučić je govorio i o pretnjama Oliveru Ivanoviću o kojima je Ivanović pričao javno. Kazao je da su se na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost analizirali podaci koje službe imaju o Ivanoviću.

On je rekao da osim dva poziva koji dolaze izvan severa Kosova, nije bilo direktnih pretnji.

Na pitanje novinarke „Insajdera“ o tome da li je paljenje automobila Olivera Ivanovića krajem jula prošle godine povezano sa njegovim ubistvom, predsednik je oštro odgovorio.

„Kako ja mogu da znam da li je povezano to paljenje automobila i njegovo ubistvo? Vi pitate zato što biste hteli da kažete da tu ima nekog iz politike. Ako i ima, odgovaraće, samo nemojte vaše sumnje i vaše pretpostavke da iznosite kao činjenice“, rekao je Vučić. „Nećete ni vi, ni svi ovi Lekić, Janjić, Đilas, Jeremić, Janković, ne dam vam da napravite od Srbije državu mafijaša i ubica“, dodao je.

On je odrično odgovorio na pitanje novinarke o tome da li mu je Ivanović slao SMS poruke u kojima piše na koga sumnja da mu je zapalio automobil.

„Poslao mi je poruku da treba da ga podržim, što nisam učinio. Video sam ga i nakon što mu je zapaljen automobil i rekao sam mu da ću učiniti sve da se sazna ko je to uradio“, naveo je.

Podsetimo, Ivanović je jutros ranjen kada je nepoznata osoba ispalila pet metaka u njega, nakon čega je prebačen u Klinički centar gde su lekari konstatovali smrt.

Kosovska policija je na mestu napada pronašla „određene dokaze koji će se korisititi u daljem toku istrage“, rekao je šef operative Kosovske policije Željko Bojić.

Policija Kosova je izdala saopštenje u kome je zatražila pomoć građana i ponudila 10.000 evra za informacije koje mogu da doprinesu rasvetljavanju Ivanovićevog ubistva.

Comments are closed.