Vučić: Srpska policija može da tvrdi da Radoičić nije ubio Ivanovića

Vučić: Srpska policija može da tvrdi da Radoičić nije ubio Ivanovića

Foto: Vlada Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u večerašnjem gostovanju na RTS-u da je Milan Radoičić saslušan i da srpska policija od danas može sa sigurnošću da tvrdi da on nije učestvovao u ubistvu Olivera Ivanovića. Vučić je optužio kosovske vlasti da Radoičiću smeštaju ubistvo Ivanovića i da žele da ga ubiju kako bi oslabili Srbiju u pregovorima oko budućnosti Kosova. „On je, dok nije ubijen ovom kampanjom, bio čovek broj jedan za odbranu Severne Mitrovice u smislu zaštite našeg naroda“, ispričao je Vučić.

Piše: Bojana Pavlović

Vučič je rekao da nadležni u Srbiji imaju mnogo saznanja o ubistvu Ivanovića, ali da su ćutali i nisu pričali ko stoji iza toga. On je, međutim, optužio kosovske vlasti, da su prikrivale saznanje iz istrage.

„Ja ću vam večeras reći da sve što je prištinska strana radila od prvog trenutka, da je to bilo apsolutno traljavo. Tražili smo čaure – izvršite balistiku i dajte nam čaure u 24 sata. Da li je baš iz „Hekler&Koha“ ili je iz jedne druge puške iz okolne zemlje iz 1992. godine pucano? Nikad nismo dobili čaure do dana današnjeg“.

On je zatim otkrio da je Milan Radoičić „neformalno ispitan“ još u februaru, ali da ne zna zašto se to krilo od kosovke policije. Vučić nije precizirao ko je i u kom svojstvu ispitivao Radoičića.

„Saznali smo da Milan Radoičić, taj ozloglašeni ubica nije ubio Olivera Ivanovića. To srpska policija od danas može sa punom sigurnošću da tvrdi. Reč je o čoveku koji je optužen da je ubica i koji je morao to da sluša već skoro godinu dana. Ispitan je neformalno, ne znam zašto su to krili od kosovske policije, još 21. februara u Kosovksoj Mitrovici. Oni su sad hteli da ga ubiju…“

Vučić je rekao da je uveren da su hteli da ga likvidiraju jer je Radoičić, kako je rekao, čovek broj jedan za odbranu Kosovske Mitrovice.

„Milan Radoičić nije naravno ni akademik, ni slikar, ni književnik. On je zato, uz sve druge stvari kojima ne može uvek da se ponosi i kojima niko od nas nije srećan, bio uvek prvi na braniku Severne Mitrovice. On je, dok nije ubijen ovom kampanjom, bio čovek broj jedan za odbranu Severne Mitrovice u smislu zaštite našeg naroda, u smislu onih koji su pružali otpor Albancima“, rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da je Radoičić danas ispitivan u policiji, da je prihvatio i prošao poligrafsko ispitivanje.

„Nećemo da pričamo druge stvari, ali prošao za ubistvo Olivera Ivanovića. Ne samo da ga nije ubio nego nije učestvao u organizaciji, logistici, pomaganju, podstrekavanju, bilo čemu drugom i šta ćemo sad?“

Predsednik je optužio kosovske vlasti da „pakuju“ ubistvo Ivanovića pokušavajući da za to optuže Radoičića i zvanični Beograd.

„Da su ubili Milana Radoičića pre dva dana ko bi rekao da on nije ubio Ivanovića? Onog trenutka kada njega tu više nema, on je ubica, naći ćemo nekog ko je povukao oroz pošto on nije mogao da povuče oroz jer je bio tog dana 500 km daleko odatle. To ćemo da nakačimo zvaničnom Beogradu, imaćemo dovoljno podrške od protivnika vlasti u Beogradu. Ko bi nas oprao posle.“

On je ispričao da je pripadnik narko-klana koji je uhapšen na Kosovu po crnogorskoj poternici, ucenjivan da optuži Radoičića, ali da on na to nije pristao.

„To su radili sve vreme. Sve su pakovali. Pa kažu Marković (Dragiša Marković, jedan od uhapšenih) je zvao policajca nekog, mi znamo ime, Komadinić, Komatina ili tako nešto iz Kraljeva. Mi imamo ovde sve brojeve izvučene sa lica mesta. On je pozivao, tačno Oliver je ubijen u 8.14 sati. Od 8.16 do 8.23 sve su pozivi hitna pomoć i vatrogasci. Nema poziva tom čoveku što oni tvrde. Da je tobož izveštavao nekog u Srbiji o tome. Lagali su“.

Prema njegovim rečima Priština je ovim potezima htela da oslabi poziciju Srbije u pregovorima o budućnosti Kosova i da sruši sever Kosova.

„Zato su svi u istom danu aktivirani, od Rade Trajković do svih mogućih. Koga oni predstavljaju, Srpkinje iz Sarajevske iz centra Beograda? Koga ti ljudi predstavljaju, gde su izabrani, koga su kad predstavljali?  Šta mislite ko ih je izvukao iz šešira? Pa neki kojima je trebalo da se takva priča napravi, zato što im nije trebala snažna Srbija nego slaba Srbija. Da bi se izvršio dodatni pritisak i da bi Srbija morala da prihvati plan za Kosovo koji Srbiji ne odgovara. Izabran je ovaj tajming zato što oni vide da Srbije neće da odustane. A oni bi želeli po svaku cenu da dobiju priznanje. A neće ga dobiti“, ispričao je Vučić.

Podsetimo, Milan Radoičić dao je izjavu danas srpskoj policiji u vezi sa saznanjima o Ivanovićevom ubistvu. Kosovska policija sumnjiči Radoičića da je umešan u ovaj zločin i za njim traga od prošlog petka, nakon što ga nije pronašla u njegovom domu u Kosovskoj Mitrovici. Tom prilikom uhapšene su tri osobe osumnjičene za Ivanovićevo ubistvo.

Istog dana kada su uhapšeni osumnjičeni za ubistvo Ivanovića predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovarajući na pitanja novinara KRIK-a rekao da se Radoičić ne nalazi u Srbiji.

Pročitajte više o Milanu Radoičiću

1 Comment

  1. David kaže:

    „Milan Radoičić nije naravno ni akademik, ni slikar, ni književnik“… Što će reći, Srbiju takvi ne brane niti su na braniku otadžbine poput mafijaša koji vladaju Srbijom i plaćenika iz državne kase. Au, bedne li zemlje.