Vučić: Sramno što su u Makedoniji dali transkripte

Vučić: Sramno što su u Makedoniji dali transkripte

Premijer Aleksandar Vučić nije komentarisao otkriće KRIK-a da je novinar i poslanik SNS-a Miroslav Lazanski po instrukcijama obaveštajca Bezbednosno-infomativne agencije širio propagandu u korist bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog i ruske politike, ali je rekao da je sramno što su transkripti njihovih razgovora o tome procureli u medije.

Izvor: N1, KRIK

Gostujući na televiziji „Pink“ Vučić je rekao da je „sramno što su u Makedoniji dali transkripte prisluškivanih razgovora lidera srpske partije, diplomate ambasade Srbije i novinara iz Beograda“, rekavši da veruje da je to uradila jedna zapadna služba.

On se zapitao ko su ti mediji koji objavljuju prisluškivane razgovore i rekao da u Srbiji toga nije bilo dok je on bio premijer.

„U Srbiji se prisluškivani razgovori u medijima nisu objavljivali proteklih godina, barem ne oni posle 2012. godine. Naravno da ih ima, u skladu sa zakonom, ali ne u medijima. Odgovorne države se ponašaju na odgovoran način.“

Podsetimo, novinari KRIK-a, Nove TV i OCCRP-ja imali su uvid u dokumenta makedonskih obaveštajnih službi, među kojima su i transkripti prisluškivanih razgovora između pripadnika BIA-e i savetnika u srpskoj ambasadi u Skoplju Gorana Živaljevića i poslanika makedonskog parlamenta i predsednika Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivana Stoilkovića.

Sakupljeni dokazi, kako agencija tvrdi, pokazuju da je „uz posredovanje Živaljevića i Stoilkovića u martu 2017. godine, novinar i vojno-politički komentator i član parlamenta iz vladajuće SNS stranke Miroslav Lazanski doveden u Makedoniju sa ciljem da izvede propagandne akcije.“

Cilj je bio, kako je opisano, da se promoviše ruska politika i Gruevski, ali i bori protiv ulaska Makedonije u NATO.

Dokumenta otkrivaju da je Živaljević davao instrukcije Stoilkoviću koji je usmeravao Lazanskog sa kim treba da razgovara i kojim temama da se bavi. Transkripti prisluškivanih razgovora pokazuju da je Stoilković u Skoplju brifovao Lazanskog o kolumni koju treba da objavi u „Politici” po povratku u Beograd.

U razgovoru za KRIK, Lazanski kaže da je u Makedoniji samo radio novinarski posao.

„Ja niti sam služba, niti sam portparol službe, ja dole nisam bio kao narodni poslanik – već kao novinar ʼPolitikeʼ i neko ko je radio priloge za televiziju Republike Srpske“, rekao je.

Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

2 Comments

 1. Perica kaže:

  Lazanski ima pravo da bude proruski orijentisan.
  Stoilkovic ima pravo da bude proruski orijentisan.
  Za pripadnika BIA se ne vidi, kako je orijentisan.
  Ovo je skandal koji, uz dobro obrazlozenje, treba da bude tema u Savetu Evrope.

 2. Stevan Ćića kaže:

  Vrlo je yabrinjavajuce prisustvo srpskih obavestajaca pre neki dan u Crnoj Gori a sada u Makedoniji? Sta je sledece ?