Vučić: Radoičić nije cvećka, ali sigurno nije ubio Ivanovića

Vučić: Radoičić nije cvećka, ali sigurno nije ubio Ivanovića

Aleksandar Vučić (foto: KRIK)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na današnjoj konferenciji za štampu da misli da zna ko su ubice lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića, ali da još uvek nema materijalne dokaze i da zbog toga neće javno imenovati. On je ponovo stao u odbranu Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste na Kosovu i jednog od osumnjičenih za ubistvo Ivanovića, tvrdeći da ima dokaze da on nije povezan sa tom likvidacijom.

Piše: Jelena Radivojević

„Milan Radoičić nije cvećka, ali Milan Radoičić sa sigurnošću, na osnovu svega što smo dobili od Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije, nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića. To je potvrđeno kroz različite metode ispitivanja, proveravanja i praćenja pomenutog gospodina“, rekao je Vučić danas u zgradi predsedništva na konferenciji za novinare.

„Mi vrlo ozbiljno radimo i mislimo da imamo i ime ubice, a Albanci ga nemaju. Pojma nemaju. Oni vode neku političku istragu sa jedinom željom da okrive Srbe za nešto, a ni sami ne znaju za šta“, rekao je Vučić. On je pročitao spisak pitanja u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića i rekao da odgovore traži od nadležnih struktura međunarodne zajednice, a ne od Albanaca. Pitanja su se uglavnom odnosila na to što srpska policija i tužilaštvo nisu uključeni u istragu u onoj meri u kojoj bi želeli, odnosno, na to zašto kosovske institucije ne odgovaraju na zahteve Tužilaštva za organizovani kriminal u vezi sa ovim slučajem.

Predsednik je rekao da će pokušati da nađe materijalne dokaze za ono što su otkrili kako bi sa tim informacijama mogao da izađe u javnost.

„Ako su mislili da će neko u Beogradu zataškavati istragu, grdno su se prevarili. To što bi nekima najlakše bilo da optuže, kad bi još mogli predsednika, da se dočepaju vlasti, pa da kažemo da je on ubica. Sram vas bre bilo! Ne znate šta ćete“, rekao je Vučić, ali nije objasnio na koga je mislio.

Podsetimo, kosovske vlasti traže Radoičića od novembra prošle godine zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Olivera Ivanovića. On je tada izbegao hapšenje – policija ga nije pronašla u kući u Prištini, iako je dan ranije, ali i nekoliko dana kasnije bio na sastancima sa predsednikom Vučićem.

Vučić je tada rekao da Radoičić nije u Srbiji već na Kosovu, a u međuvremenu se oglasio i Radoičić koji je rekao da se neće predati i da sa zločinom nema veze, ali i optužio kosovske vlasti da žele da ga ubiju.

Radoičić je navodno saslušan u srpskoj policiji, ali ne kao osumnjičeni, već kao svedok. Vučić je i tada stao u njegovu odbranu. Rekao je da sa sigurnošću može da tvrdi da Radoičić nije učestvovao u ubistvu Ivanovića pošto je prošao poligrafsko ispitivanje u policiji. Ostalo je, međutim, nepoznato šta je Radoičić ispričao jer je zapisnik o saslušanju označen kao strogo poverljiv.

Osim za učestvovanje u ubistvu Ivanovića, Radoičića kosovska policija sumnjiči za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima. Ranije mu se sudilo za otmicu, falsifikovanje dokumenata, zloupotrebu službenog položaja, nelegalno iskopavanje šljunka, međutim, u svim slučajevima je oslobođen. Detaljnije o tome pročitajte u posebnoj priči.

U aprilu ove godine istraga ubistva Ivanovića je proširena i tada je njome obuhvaćen i Radoičićev kum – ozloglašeni biznismen sa Kosova Zvonko Veselinović. On je javnosti postao poznat nakon što je organizovao postavljanje barikada na administrativnim prelazima sa Kosovom 2011, a bio je optužen u više slučajeva. Kao i njegov kum, i Veselinović je oslobođen optužbi za zloupotrebu službenog položaja, međutim, u slučaju nelegalnog iskopavanja šljunka je osuđen na dve godine.

Veselinović je u izveštaju BIA-e do kog je došao KRIK označen kao vođa kriminalne grupe koja se bavi trgovinom droge, švercom oružja i nafte, zelenašenjem i pranjem novca.

Blizak je Andreju Vučiću, bratu predsednika Srbije. To, između ostalog, dokazuju njihove zajedničke fotografije koje je objavio KRIK, a na kojima je zabeležen njihov susret u restoranu na Kopaoniku, kao i fotografije iz štaba SNS-a koje je objavio BIRN.

Priču o Milanu Radoičiću pročitajte ovde.

O vezama Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića čitajte ovde.

Comments are closed.