Vučić: Otmica ima veze sa trgovinom oružjem

Vučić: Otmica ima veze sa trgovinom oružjem

Aleksandar Vučić (foto:sns.org.rs)

Trgovina oružjem jedan je od motiva otmice radnika srpske ambasade u Libiji, rekao je premijer Aleksandar Vučić, ne iznoseći detalje. Jutros je saopšteno da su oteti radnici poginuli u bombardovanju baza islamske države u gradu Sabarta, koje je izvela vojska Sjedinjenih Američkih Država (SAD). 

Piše: Pavle Petrović

Na današnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije nisu se mogli čuti jasni odgovori o motivima otmice srpskih državljana Jovice Stepića i Slađane Stanković u Libiji.

Premijer Vučić nije odgovorio na pitanje novinara KRIK-a da li su službenici ambasade u trenutku otmice obavljali zvanični posao za državu.

„Na pitanje ne mogu sasvim da vam odgovorim. Mi imamo sve podatke“, rekao je Vučić.

Premijer je rekao da su osim finansijske koristi otmičara postojali drugi razlozi otmice, među kojima i poslovi trgovine oružjem.

„Ima tu još motiva, o kojima ja danas ne bih da govorim, a koji se tiču određenih poslova sa oružjem“, rekao je Vučić, ali nije želeo da iznosi detalje.

Premijer je rekao da naši građani „nisu slučajno oteti“, ali da oni najverovatnije nisu bili meta otmičara, već su se slučajno našli u pogrešnom automobilu u koloni.

Vučić je ispričao da su nakon otimice pregovori vođeni sa različitim ljudima, kao i da su radnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) čak uživo razgovarali sa glavnim otmičarem, čije ime nije saopštio.

Premijer je objasnio da su kidnapovani srpski državljani bili bezbedni sve dok nisu poginuli u sinoćnjem bombardovanju, što je nazvao „višom silom“. Rekao je da će srpska ambasada u glavnom gradu Libije biti zatvorena.

Radnici ambasade kidnapovani su u novembru prošle godine, kada su automobilima putovali za Tunis.

 

3 Comments

  1. Mutavi kaže:

    Svasta moze poci po zlu u takvim poslovima sa oruzjem, a narocito, pretpostavljam, kada ne ispunis obavezu, nego razvlacis unedogled cime se stice utisak nepozeljnih amatera.

  2. Kosarah kaže:

    Kako su se našli u pogrešnom automobile („01“ kako kaže premijer)? To znači da su se našli u ambasadorovom službenom autu, te da su greškom oteti. Otmičari su po meni želeli da otmu ambasadora! E sad, da li je ta njihova želja vezana za neraščišćene račune trgovine oružjem? Da li su zbog toga ostale diplomate u Libiji? Da li je neko blizak vlasti trgovao sa milicijama u Libiji? Da li je neko blizak vlasti uzeo novce, a da nije isporučio oružje? I na kraju, kakva je odgovornost ambasadora kada stavlja diplomate da posluže kao mamac umesto njega? Ovo je za krivičnu odgovornost, a ne samo smenu i eventualno zatvaranje ambasade!!!

  3. DrIvanBeli kaže:

    Sprema se dubinski rascep koalicije SNS -SPS