Vučić o protestu: Brutalno političko nasilje desničara, policija se ponašala dostojanstveno

Vučić o protestu: Brutalno političko nasilje desničara, policija se ponašala dostojanstveno

Aleksandar Vučić (foto: krik.rs)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je jučerašnji skup građana u Beogradu bio dobro organizovan i da je reč o brutalnom političkom nasilju desničara i ekstremista. Istakao je da se policija ponašala dostojanstveno i da je reagovala tek pošto je bila napadnuta. 

Piše: Bojana Pavlović

„Bili smo svedoci agresivnog političkog protesta, nezakonitog, neprijavljenog protesta lica desničarske orijentacije. Ekstremisti su napali skupštinu i više sati brutalno napadali pripadnike policijskih snaga, vređali ih, kamenovali, tukli i udarali“, rekao je Vučić. 

Prema njegovim rečima policija se ponašala dostojanstveno, trpela pritiske i odgovorila tek kada su osobe ušle u skupštinu oštetivši vrata i druge predmete. 

„Policija je preuzela stvari u svoje ruke u skladu sa zakonom, preuzela kontrolu nad objektom, rasterala one koji su bili nasilni jer oni pristojni su se i sami sklonili“.

Predsednik je istakao da je Srbija u poslednjih osam godina u potpunosti poštovala slobodu okupljanja, demonstracija, izražavanja drugačijeg mišljenja i da to pravo nikada nije ugrozila. 

Pripadnici skupa, međutim, nisu govorili o koroni ili merama, kako kaže Vućić već o „nekakvoj izdaji, o migrantima, o 5G mreži, zemlji kao ravnoj ploči“. 

Protest desničara nije bio neočekivan, ističe predsednik koji navodi da je bezbednosna služba imala informacije da se takav skup priprema. 

„Samo je stepen agresivnosti bio veći od očekivanog, oni su to najavljivali i za dan uoči izbora, pa su posle to najavljivali za dan kasnije i onda su dočekali priliku da to urade.“

Bezbednosna služba je ipak podbacila, prema oceni predsednika, pošto je na skupu bilo i „upliva stranih službi“.

„Nikome nećemo dozvoliti da uništi mir i stabilnost i to je moja poruka i onima iznutra i onima spolja koji misle da ne znamo s koliko su prstiju bili upleteni u ono što se dogodilo sinoć“, naveo je Vučić. 

Osim inostranog faktora, po priznanju predsednika, bio je prisutan i kriminalni faktor. On je imenovao dvojicu učesnika protesta čije su izjave bile zapažene na društvenim mrežama navodeći da su ranije osuđivani za prekršaje i krivična dela. 

Kada je u pitanju odluka o pooštravanju mera u vezi sa virusom, Vučić je rekao da „on sam ne može da uvede vanredno stanje“ i da će o uvođenju policijskog časa odlučiti premijerka Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

„Poštujem svoje saradnike i oni će sutra obavestiti o tim merama. Za mene bi bilo sramota da odstupim od svojih reči pod pritiskom batinaša i huligana“. 

Juče je u Beogradu održan protest zbog postupanja nadležnih u vezi sa borbom protiv korona virusa i najave Vučića da uvesti policijski čas. Demonstranti su ušli u skupštinu, a potom je otpočeo sukob sa policijom koja je odgovorila suzavcem, a potom i silom.

Televizija N1 je u prenosu uživo emitovala više scena u kojima se vidi da je policija reagovala nasilno – udarala pendrecima, šutirala demonstrante, obarala ih na zemlju i privodila.

Tako se na jednom snimku vidi kako policajci pendrecima tuku trojicu mladića koji su sedeli na klupi u parku.

Na pitanje novinara da li smatra opravdanim takvo postupanje policije Vučić je istakao da su mladići učestvovali u napadu na policiju iako se na snimku vidi drugačije.

Comments are closed.