Vučić negirao da je Radoičić u Srbiji

Vučić negirao da je Radoičić u Srbiji

Aleksandar Vučić (foto: KRIK)

Na večerašnjoj konferenciji za novinare predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste koga kosovska policija traži zbog ubistva Olivera Ivanovića, nalazi na Kosovu i Metohiji i da to znaju vlasti u Prištini. On je optužio Prištinu da hapšenjima osumnjičenih za ubistvo Ivanovića pokušava da skrene pažnju međunarodne zajednice sa pogoršanih odnosa sa Beogradom.

Piše: Bojana Pavlović

Vučić je ocenio da današnja hapšenja u Kosovskoj Mitrovici nemaju nikakve veze sa ubistvom Ivanovića, već da im je cilj zastrašivanje stanovništva i demonstracija sile.

„Zašto im je sve to bilo potrebno? Jeste li vi možda danas čuli da su oni razrešili ubistvo Olivera Ivanovića? Jeste čuli to od bilo koga? Pa naravno da niste. To je bila njihova dužnost“, rekao je Vučić.

„Mi više nego bilo ko želimo da uhvatimo ubice Olivera Ivanovića i nije nam važno da li je Srbin ili Albanac. Koga god da su tražili od nas da saslušamo mi smo saslušavali. I uzgred dobijali samo gluposti. Zato i znamo u kojoj je fazi postupak. Ali ovo nije imalo veze s tim…Oni su jutros demonstrirali silu.“

On je istakao da je kosovska policija uhapsila Aleksandra Ćurčića, koji nema nikakve veze sa ubistvom niti mu se to stavlja na teret, samo zato što je dobacio na ulici, pozivajući se na četvrtog uhapšenog za koga je kosovska policija izvestila da se protivio hapšenju osumnjičenih i ometao policajce pri obavljanju dužnosti.

Brnabić o istrazi
Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je večeras da je hapšenje trojice osumnjičenih za ubistvo Ivanovića izvedeno u okviru „nekakve istrage za nešto što se desilo pre 11 meseci“ i da je Srbija, koja takođe učestvuje u istrazi, imala druge prioritete.
„Jutros dok su oni u 4, 5 ujutru upadali ljudima u kuće, do zuba naoružani, mučili, privodili, maltretirali i ljude i njihove porodice u sklopu nekakve istrage za nešto što se desilo pre 11 meseci, pa su odjednom se sada setili da na taj način nešto istražuju – mi smo se jutros spremali da položimo kamen temeljac za naučno-tehnološki park u Nišu. To je ta različita politika, to su ti različiti prioriteti,“ rekla je Brnabić.

Vučić je rekao da je policija tukla Ćurčića, tačnije „ubila boga u njemu“ i da zbog toga ne možemo da vidimo kako on izgleda.

On se, međutim, nije osvrnuo na trojicu osumnjičenih za ubistvo, kao i na četvrtog Milana Radoičića za kojim traga kosovska policija.

Na pitanje novinara KRIK-a da li će srpsko tužilaštvo, koje na ovoj istrazi sarađuje sa kosovskim, naložiti njegovo hapšenje, Vučić je ponovio da je Srbija uradila sve što je od nje traženo. On je istakao da se Radoičić ne nalazi na teritoriji Srbije.

Vučić je inače juče u Beogradu održao sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova kome je prisustvovao i Radoičić, kao potpredsednik partije Srpska lista.

„Bilo je pokušaja Radoičićevog hapšenja zato što je Priština pažljivo motrila gde se on nalazi. Oni su znali tačno u kom trenutku je prešao onaj granični prelaz. Tačno su imali dojavu da se on nalazi u Kosovskoj Mitrovici i zato su krenuli da ga uhapse. I oni tačno znaju da se on i dalje nalazi na teritoriji Kosova i Metohije. Ali to nije imalo veze ni sa čim. To je imalo veze sa svim onim drugim o čemu sam pričao. Ništa mi od njih nismo dobili, naše tužilaštvo je dobilo za Sašu Jankovića da ga ispitamo, mi smo ispitali. Za nas je ključno da saznamo ko su ubice Olivera Ivanovića, ali ko su stvarne ubice“, rekao je Vučić.

Ko je Milan Radoičić

Nekoliko meseci pre neko što je ubijen, Ivanović je u intervju za BIRN u oktobru prošle godine govorio o Radoičiću kao kriminalcu bliskom vladajućoj stranci koji drži poluge vlasti na severu Kosova. Ivanović je tada naveo i da je zabrinut zbog činjenice da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao Radoičića kao primer borca za opstanak srpstva na Kosovu.

Radoičića je spominjao i Haradinaj i to kao čoveka koji ima važnu ulogu na severu Kosova i koji je „bitan za sve“.

Radoičić je kum Zvonka Veselinovića, još jednog moćnog Srbina iz ovog kraja koji je bio optuživan, ali ne u osuđen za različita krivična dela.

Zvaničnici u Srbiji negirali su bliskost sa Veselinovićem i njegovim kumom, iako su se u javnosti pojavile fotografije, snimci i izjave koji su svedočili o njihovim vezama. Veselinović i Radoičić uslikani su u prvom redu na tribini Srpske napredne stranke u Leposaviću početkom 2016. pored direktora kancelarije za Kosovo Marka Đurića i sadašnjeg direktora BIA Bratislava Gašića.

Radoičić se pojavio i na proslavi izborne pobede Srpske liste, najjače stranke Srba na Kosovu koju je podržavao SNS. Tada su Radoičić i Đurić zajedno slavili otvarajući šampanjac. U junu ove godine Radoičić je imenovan za potpredsednika Srpske liste.

Pročitajte više vesti o  Zvonku Veselinoviću 

Comments are closed.