Vučić manipuliše podacima o ubistvima

Vučić manipuliše podacima o ubistvima

Foto: Printskrin

Iako je bazom podataka „Crna knjiga“ KRIK ukazao da su mafijaške likvidacije u porastu, kao i da su policija i tužilaštvo neuspešni u njihovom rasvetljavanju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je pokušao da demantuje ove nalaze – iznoseći statistiku koja se tiče svih ubistava, a ne onih koja imaju kriminalni potpis. 

Piše: Bojana Jovanović

Odgovarajući na pitanja novinarke „Pinka“ Gordane Uzelac o tome kako komentariše „optužbe“ KRIK-a i televizije N1 da se u poslednje vreme dogodilo najviše ubistava i u Beogradu i u Srbiji, Vučić je rekao da ti podaci nisu tačni i da je broj ubistava smanjen.

„2001. u Srbiji je izvršeno 215 krivičnih dela ubistvo što za evropske i svetske prilike nije bog zna kako veliko, ali veliko je za nas. 2017, za koju oni govore da je problematična, izvršeno je 76 krivičnih dela ubistvo, tri puta manje nego idealne 2001“, rekao je Vučić dodajući da u Londonu od uboda nožem godišnje strada više ljudi nego u celoj Srbiji.

Vučić je kazao da je poredio prošlu sa 2001. godinom jer „po njima 2001. imali smo idealnu vlast, tako bar danas govore, Srbija je bila na najboljem putu“ dodajući da navodi zvanične podatke i činjenice, ali da to ne znači mnogo „ljudima koji mrze“.

„Srbija je bolja po tom pitanju i od Belgije i od Austrije, a vi ste našli da nam i po tom pitanju solite pamet. Ne mislim na Vas, Gordana, nego na one koji su to radili“, rekao je Vučić.

Statistika o kojoj je predsednik Vučić danas govorio, međutim, tiče se ukupnog broja ubistava tokom prethodne godine.

KRIK je, sa druge strane, sakupio podatke o ubistvima u kriminalnim obračunima i oni pokazuju da je broj tih ubistava u usponu – prošle godine bilo je 16 ubistava koji imaju odlike mafijaških likvidacija, a od početka 2018. pet, od kojih četiri u Beogradu.

Statistika KRIK-a pokazuje i da samo u četiri slučaja postoje osumnjičeni dok su u ostalim izvršioci i dalje nepoznati.

Ukoliko se posmatra period od 2012. do danas, od 71 ubistva u Srbiji, pravosnažno je rešeno oko šest odsto, dok su počionioci nepoznati u više od 70 odsto slučajeva.

Veliki broj ubistava dogodio se u obračunu dva kriminalna klana iz Kotora – „kavačkog“ i „škaljarskog“, kao i u sukobu između klana Luke Bojovića i grupe Slobodana Šaranovića.

Detaljnije pogledajte u bazi „Crna knjiga“ koju su uradili KRIK i RSE

1 Comment

  1. caca kaže:

    Sujeta je strašna stvar, ona vodi u propast!

STIGLA JE KRIK APLIKACIJA!

Požuri! Skini našu aplikaciju što pre i među prvima saznaj nova otkrića i vesti o kriminalu i korupciji!

Skini KRIK aplikaciju sa Google Play