Vučić: Izvinjavam se što je Mali ostao gradonačelnik

Vučić: Izvinjavam se što je Mali ostao gradonačelnik

Aleksandar Vučić i Siniša Mali

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izvinio se danas građanima Srbije zbog toga što je Siniša Mali „ostao gradonačelnik još tri meseca do raspisivanja izbora“ iako je u maju najavio da će Mali tokom leta otići sa te funkcije, piše „Insajder“.

Piše: Milica Vojinović

Na pitanje novinarke „Insajdera“ kako se aktuelni gradonačelnik Siniša Mali našao na „listi budućnosti“ koju je Srpska napredna stranka najavila za predstojeće beogradske izbore, iako je njegova ostavka najavljena nekoliko meseci ranije, Vučić je rekao:

„Da, ja se izvinjavam građanima Srbije što je Siniša Mali ostao još tri meseca de fakto pre raspisivanja izbora, izvinjavam se ljudima što sam za tri meseca pogrešio.“

O brojnim aferama gradonačelnika predsednik Vučić nije želeo da govori već je umesto toga nabrajao njegove navodne uspehe.

„Sa svim vašim medijskim aferama, između ostalih, taj čovek je uspeo da za 500 miliona evra smanji dugove grada“, kazao je Vučić.

Podsetimo, nakon brojnih otkrića o zloupotrebama u koje je umešan gradonačelnik, o čemu je pisao KRIK i drugi mediji, predsednik Vučić je u maju prošle godine rekao da će Mali otići sa tog mesta tokom leta.

On je dodao da je razlog to što je „zbog kampanje koja se vodi protiv njega, nemoguće raditi u takvim uslovima“.

„Mali svakako neće biti kandidat za gradonačelnika stranke koju vodim. Siguran sam da ima još mnogo toga što može da radi jer je pokazao da je uspešan, da je dobar menadžer. Ali, stvorena je atmosfera gde moraš da platiš tu vrstu političke cene“, rekao je Vučić u februaru prošle godine.

Siniša Mali je u tom periodu u intervjuu za list „Alo“ i sam govorio da se neće ponovo kandidovati i da će se posvetiti privatnom biznisu.

Dva dana pošto je KRIK u oktobru 2015. objavio da je Mali, kao direktor dve ofšor firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva, kupio 24 stana u Bugarskoj, Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak provere njegove imovine. Tokom kontrole otkriven je niz sumnjivih transakcija u vezi sa ovim, ali i drugim firmama u kojima je Mali bio menadžer ili vlasnik.

Izveštaj u kojem se sumnja da je Mali umešan u pranje novca, Agencija je poslala tužilaštvu u avgustu 2016. godine, ali je nakon godinu dana Više javno tužilaštvo u Beogradu obustavilo postupak saopštivši da nema dokaza da je Mali počinio krivično delo iz njihove nadležnosti.

U međuvremenu, Agencija proverava Malog i zbog navoda njegove bivše supruge Marije Mali u intervjuu za KRIK da mu je pomogla da lažira izveštaj o imovini i 95.000 evra predstavi kao nasledstvo od njenog pokojnog oca. Gradonačelnikova bivša supruga za KRIK je rekla i da je Mali vlasnik nekoliko stanova koje nije prijavio Agenciji, kao i da joj se pohvalio da je organizovao rušenje u beogradskoj četvrti Savamala.

O svim sumnjivim poslovima gradonačelnika pročitajte više ovde.

1 Comment

  1. Coa kaže:

    Koga bre u Srbiji interesuje ko je bre taj Mali, ali ali nas stvarno interesuje koliko je pokrao ako je. I kada ce predsednik prestati da se bavi bg republikom i da li u Kragujevcu treba da se desi neka katastrofa kao paljenje Gimnazije pa da se neko u bg republici neko zainteresuje za taj grad