Vučić hvali Malog uprkos aferama

Vučić hvali Malog uprkos aferama

Aleksandar Vučić (foto: printskrin)

Premijer Aleksandar Vučić hvalio je danas gradonačelnika Beograda Sinišu Malog uprkos objavljenim otkrićima koji Malog vezuju za korupciju, sumnjivo poslovanje i prikrivanje imovine. Vučić je ponovio da Mali zbog kampanje koja se protiv njega vodi više neće biti gradonačelnik.

Piše: Bojana Jovanović

Na poslednjoj konferenciji za novinare koju je održao kao premijer Vučić je rekao da je Mali jedan od ljudi koji su najviše uradili u savremenoj istoriji Beograda. Prema njegovim rečima, Mali je izvranredno vodio javne finansije, napravio najveći projekat u jugoistočnoj Evropi i od ruševina, baraka, zmija i narkomanskih špriceva napravio elitno šetalište.

„Imao sam sreću da radimo zajedno. Želim da mu odam priznanje jer on neće više biti gradonačelnik“, rekao je Vučić dodajući da su se često vozili uveče zajedno po gradu i gledali šta gde treba da se uradi, pa to popravljali.

„Kad bi svi imali Sinišu Malog mnogo bi bolje bilo stanje u Srbiji“, rekao je Vučić i ponovio da Mali neće biti gradonačelnik zbog kampanje koja se protiv njega vodila.

Vučić je rekao da je u „najpokvareniju kampanju i rušenje onog što je radio Siniša Mali uloženo mnogo novca spolja“.

Protiv Malog se, međutim, nije vodila kampanja, već je objavljen niz otkrića koji ga vezuju za korupciju, prikrivanje imovine i sumnjivo poslovanje preko ofšora. Ove novinarske priče potkrepljene su dokazima, a neka od otkrića potvrdili su i zvanični organi koji su sproveli svoje istrage, poput Agencije za borbu protiv korupcije.

Među najvećim KRIK-ovim otkrićima su kupovina 24 apartmana u luksuznom bugarskom letovalištu „Sveti Nikola“, nezakonito prisvajanje 10 hektara državne zemlje od strane porodice Mali i uloga koju je Siniša Mali kao zaposleni u Agenciji za privatizaciju imao prilikom privatizacije kompanije „Bratstvo“ – koju je kupio njegov otac Borislav sa prijateljem.

Bivša supruga gradonačelnik Marija Mali je u intervju za KRIK u februaru ove godine otkrila mnoge detalje o sumnjivim poslovima gradonačelnika. Između ostalog, rekla je da joj se Siniša Mali pohvalio da je organizovao rušenje objekata u beogradskoj četvrti Savamala. Rekla je i da je njen bivši suprug jednu ofšor kompaniju iskoristio da kupi automobil i tako izbegne plaćanje poreza u Srbiji, kao i da poseduje nekretnine koje nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

Više o sumnjivim poslovima gradonačelnika Beograda pročitajte u posebnoj priči.

Comments are closed.