Vučić: Gradska vlast iza rušenja u Savamali

Vučić: Gradska vlast iza rušenja u Savamali

Aleksandar Vučić

Iza rušenja u Savamali stoje najviši organi gradske vlasti u Beogradu“, rekao je mandatar Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Piše: Bojana Pavlović

Vučić nije imenovao odgovorne za rušenje, ali je naveo i da je „siguran da njihova namera nije bila loša ili kriminalna“.

Neću govoriti o imenima. Nisam ni tužilaštvo ni policija, oni će govoriti o detaljima. Ne znam kada, za tri ili za deset dana, ali potrebno je da se saopšti istina narodu“, rekao je Vučić.

Mislim da je njihov motiv bio najčistiji, da su hteli da obezbede najčistiji prostor, čisteći nešto od kriminalaca, koji su to zloupotrebili za sopstvenu zaradu.“

Na pitanje da li je to znači da prvi čovek prestonice Siniša Mali više nema njegovo poverenje, Vučić je rekao da je za njega kao građanina, Mali jedan od najboljih gradonačelnika u istoriji grada.

Dodao je i da će odgovorni snositi posledice i da tu ima političke odgovornosti koju on jednim delom preuzima na sebe.

Vučić je rekao da su podaci kojima raspolaže stigli iz policijske istrage, ali da će tužilaštvo odlučivati o tome da li ima elemenata krivičnog dela. 

Iz Višeg tužilaštva za KRIK su potvrdili da još nije pokrenuta istraga o ovom slučaju, ali da policija prikuplja potrebne informacije.

Mandatar nove vlade rekao je i da je laž da su u Savamali ljudi bili vezivani.

Znam da nikakvog vezivanja nije bilo. Znam da je bilo fantomki jer su dva čoveka to potvrdila, bilo je dva svedoka, ali nikakvog vezivanja nije bilo.“

Govoreći o vlasnicima objekata, Vučić je rekao da „postoje dokazi da su tražili novac i da su govorili da nikada neće da se sklone dok ne dobiju pare za svoje nelegalno izgrađene objekte“.

On je istakao i da je siguran da policija nije učestvovala u dešavanjima te noći, a da će se utvrditi da li je bilo propusta u delovanju policije.

Na propuste u postupanju policije u noći kada su rušeni objekti ukazao je Zaštitnik građana Saša Janković. U izveštaju koji je objavio nakon kontrole rada policije, Janković je utvrdio da su građani u noći rušenja pozivali policiju koja je odbila da izađe na teren uz obrazloženje da je takvo naređenje stiglo sa „vrha“.

Privatni objekti srušeni su u Hercegovačkoj ulici u beogradskoj četvrti Savamala u izbornoj noći. Tri neobeležena bagera srušila su oko 1000 kvadrata u vlasništvu privatnih firmi, a gradski zvaničnici sutradan su negirali da su umešani u dešavanja.

Podsetimo, desetak dana posle rušenja u Savamali Vučić je rekao da je siguran da iza tih događaja ne stoje državni organi.

Država siguran sam da ne stoji, a ako stoji neko taj je kompletan idiot i taj treba da odgovara“, izjavio je Vučić 11. maja.

Pročitajte sve vesti o rušenju u Savamali.

5 Comments

 1. Selena kaže:

  „Mislim da je njihov motiv bio najčistiji, da su hteli da obezbede najčistiji prostor, čisteći nešto od kriminalaca“ …Za to, gospodine Vučiću, postoji zakon i nadležni organi! MOTIV nije bitan, bitna je vladavina prava: da li su počinioci imali zakonska ovlašćenja za svoje radnje, ili ne. I ja sam motivisana najčistijim motivima da se naša država očisti od kriminalaca, pa mi taj visoki i svetao motiv ne daje za pravo da ubijem Šarića. Čemu služe zakoni i državne institucije, ako svako može da uzme „pravdu“ u svoje ruke? Osim toga, ČIJA je institucija jedinica lokalne samouprave (skupština opštine ili skupština grada), ako nije institucija vlasti i državni organ? Pitam se, da je neko sa fantomkama, kojim slučajem, porušio Vulinovu vilu na Dedinju sa sve bazenom, da li bi istražnim organima bilo potrebno toliko vremena da utvrde počinioce?

 2. spasoje kaže:

  ovo je znak da je Vucic znao sve jos tokom rusenja savamali, nebih se zacudio da je on u samom vrhu toga, ali , kako okriviti sebe samoga? to je dobro pitanje…

 3. Milan kaže:

  Vucic novinarima:Sta se pravite svi blesavi, niko ne sme da izgovori ime Kosmajca ? Vucicu, st se pravis blesv pa ne smes da izgovoris ime onoga ko je naredio i ucestvovao u rusenju u Sava mali ?

 4. slobodan kaže:

  Mali i Vesic treba da podnesu ostavke zbog bus plusa jer su „uspeli“ da jedan gradjansko pravni odnos-prevoz putnika-pretvore u kazneni, pa tek onda za fantomke.

 5. cat kaže:

  Kakva je ovo Vučićeva farsa, ljudi, ovo više nema nikakve veze sa životom!
  Uvredljivo!
  I sad!? Hoće neko u zatvor!? Ma jok, pojeo vuk magarca…KATASROFA! Mali će dati OSTAVKU! pA AKO JE kriv, treba da ide na ROBIJU!!

  Do koje mere nam vređaju dostojanstvo… Pazi sad: Kao biće neke ostavke… Kao odgovaraće IZ GRADSKE VLASTI……. Ljudi, ovo je krivično delo, I gde je sad državno tužilaštvo, gde je zatvor za ODGOVORNE!?
  NEMA NIŠTA OD TOGA…. čista JEZA…………….. SRBIJO, nema ti pomoći do posle 6. oktobra! A i tad, ako ti se ne nameste lopovi….