Vučić: Drobnjak novac na račun u Švajcarskoj prebacio u vreme bivšeg režima

Vučić: Drobnjak novac na račun u Švajcarskoj prebacio u vreme bivšeg režima

Drobnjak (foto: Putevi Srbije)

Direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak prebacio je novac na račun banke u Švajcarskoj u vreme bivšeg režima i treba da se ispita ko mu je omogućio da ga zaradi, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Beta. Drobnjak je na računu u Švajcarskoj imao pola miliona franaka, kako je otkrio KRIK u međunarodnom istraživanju „Švajcarske tajne“.

Izvor: Beta

Komentarišući otkriće KRIK-a u međunarodnom projektu „Švajcarske tajne“ da je Drobnjak 2007. otvorio račun u banci „Credit Suisse“ u Švajcarskoj Vučić je rekao da se to desilo za vreme bivše vlasti i pozvao da se ispita poreklo tog novca, piše Beta.

„Drobnjak je u švajcarsku banku novac prebacio u vreme vlade Dragana Đilasa, Marinike Tepić, Vuka Jeremića, 2006. ili 2008. godine“, rekao je Vučić novinarima u Kragujevcu, prenosi Beta.

Rekao je da je Drobnjak taj novac stekao u vreme „velike i opšte krađe“.

„Molim Narodnu banku Srbije da objavi sve podatke – kada je Drobnjak novac prebacivao na račune u Švajcarsku i da se utvrdi kako je zaradio taj novac, ko mu je to iz vlade omogućio“, rekao je Vučić.

Narodna banka Srbije ranije je za KRIK rekla da nema saznanja o Drobnjakovom računu u švajcarskoj banci. Račun i novac na njemu Drobnjak deluje da nije prijavio ni Agenciji za sprečavanje korupcije, što je bio dužan da uradi s obzirom da je državni funkcioner – u njegovim izveštajima objavljenim na sajtu Agencije nema podataka o tome da je imao ušteđevinu.

Ovaj račun, podsetimo, Drobnjak je otvorio u aprilu 2007. godine u Švajcarskoj, a krajem iste godine došao je na čelo „Puteva Srbije“. Sredinom 2008. godine na računu imao je nešto više od pola miliona franaka (više od 300.000 evra).

Ovlašćenje za raspolaganje novcem na računu Drobnjak je dao biznismenu Radovanu Marinkoviću, koji je, kako je sam rekao novinarima KRIK-a, sa Drobnjakom u rodbinskim odnosima. Marinković je kazao i da je novac na računu bio njegov, a da je Drobnjaka postavio da bude formalni vlasnik računa. 

„On jeste krajnji vlasnik računa, ja sam otvorio za njega taj račun i pozvao ga da dođe da potpiše“, objasnio je Marinković i rekao da je račun zatvoren 2011. godine jer nisu imali saglasnost Narodne banke Srbije.

Više o Drobnjakovom računu pročitajte ovde

Pročitajte više o međunarodnom istraživanju „Švajcarske tajne“

Comments are closed.