Vučić: Drago mi je što Stepanović ima dobar odnos sa zapadnim ambasadama

Vučić: Drago mi je što Stepanović ima dobar odnos sa zapadnim ambasadama

Aleksandar Vučić (foto: arhiva KRIK)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je u Srbiji bilo hapšenja predsednika opština, pomoćnika ministara i direktora javnih preduzeća i da je na te slučajeve predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović zaboravio kada je rekao da pred sudovima nema slučajeva visoke korupcije. Stepanović je u intervjuu za KRIK rekao i da su napadi na njega u pojedinim tabloidima izazvani njegovim stavovima koje iznosi na sastancima sa međunarodnim organizacijama i u medijima. Vučić je zbog te rečenice gotovo čitav odgovor na pitanja o Stepanoviću sveo na to da mu je drago što Stepanović ima „dobar odnos sa zapadnim ambasadama“. 

Piše: Vesna Radojević

Vučić je na Stepanovićevu izjavu da u sudu koji vodi nema nijedan slučaj visoke korupcije odgovorio da je on zaboravio na nekoliko hapšenja predsednika opština, više pomoćnika ministra, različitih direktora javnih preduzeća. 

„Ali dobro, kad vam u ambasadama uglavnom govore šta treba da kažete, onda zaboravite na činjenice“, rekao je Vučić na današnjoj konferenciji za medije. 

„Ja verujem da je on jednim delom u pravu i da će biti više slučajeva u budućnosti. Svi ljudi treba da budu proveravani – od predsednika države, preko sudija, predsednika opština“, rekao je Vučić. 

Stepanović je u intervjuu govorio i o pritiscima na sud, pa između ostalog nagovestio da se ti pritisci ogledaju u pojedinim Vučićevim izjavama, poput onih o Filipu Koraću – kriminalcu protiv kog je početkom godine obustavljena istraga zbog učešća u ubistvu, na šta je predsednik Vučić u javnosti oštro reagovao i rekao kako je „besan”.

Predsednik suda je rekao i da se nalazi „na meti“ provladinih tabloida jer je otvoreno govorio o pritiscima na sudstvo na sastancima sa međunarodnim organizacijama, kao i u medijima.

Upravo je ovu činjenicu Vučić iskoristio i više puta ponovio da mu je drago što Stepanović „ima tako dobar odnos sa zapadnim ambasadama“.

Na pitanja novinarke KRIK-a da li je Stepanović u pravu kada kaže da su takve izjave pritisak, predsednik Vučić je odgovorio da je samo govorio istinu, ali da je spreman da ne govori više na takav način. 

„Mogao je to da mi kaže, nije mi to rekao, da budem iskren. Meni je drago da je on dobro primljen u zapadnim ambasadama i da se time javno hvali, veoma sam srećan zbog njega“, rekao je Vučić. 

„Ako sam ja pogrešio time što sam govorio istinu i time što sam želeo da ukažem nadležnim organima na to ko truje našu decu narkoticima, ko ih ubija svakodnevno, ja prihvatam tu krivicu na sebe i neću više da vršim taj pritisak.“ 

Aleksandar Stepanović, predsednik Višeg suda u Beogradu, u intervjuu za KRIK koji je objavljen juče govorio je o političkim i drugim pritiscima, odlukama koje je donosio, karijeri, svojim kolegama, kao i o optužbama na svoj račun. 

Kritikovao je rad tužilaštva rekavši da trenutno ne postoji nijedan slučaj visoke korupcije. 

„Da se ne lažemo, mi nemamo nijedan slučaj visoke korupcije u Višem sudu”, kazao je. „Ono što sud radi je ono što nam stigne iz tužilaštva. Kad čitate intervju koleginice Zagorke Dolovac (republičkog javnog tužioca), mislite da živite u jednoj zemlji skandinavskoj, blagostanja, gde cveta cveće, gde je potpuno jedna idila.”

Predsednik suda je govorio i o političkim pritiscima na pravosuđe.

„Politički pritisak se ogleda u jednom frekventnom komentarisanju sudskih postupaka koji nisu okončani od najviših predstavnika vlasti. Ta vrsta komentarisanja je vrsta diskreditacije nosilaca pravosudnih funkcija.”

Stepanović je govorio i o svojim vezama sa Aleksandrom Đorđevićem, bivšim direktorom BIA-e. KRIK je otkrio da je Đorđević pre nego što je postavljen na ovu funkciju svoju advokatsku kancelariju vodio iz kuće u vlasništvu Stepanovićeve supruge. Stepanović je rekao da su se družili, ali negirao da je to uticalo na njegovu karijeru i napredovanje. 

Više o tome pročitajte u intervjuu: Predsednik Višeg suda Stepanović: Nemamo suđenja za visoku korupciju, Dolovac daje izjave kao da živimo u Skandinaviji

Comments are closed.