Vučević: Neću se izviniti zbog izjave o sudijama koje su donele presudu Bubalu

Vučević: Neću se izviniti zbog izjave o sudijama koje su donele presudu Bubalu

Miloš Vučević (foto: N1)

Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je juče da se neće izviniti zbog „istine koju je rekao“ kada je „kao pravnik i običan građanin“ pitao sudije „kome služe, narodu ili lopovima“ i „koliko koštaju njihov obraz i čast“.

Izvor: Beta

Vučević je za Radio-televiziju Vojvodine kazao da je tom izjavom ukazao na problem „zavisnog sudstva od tajkuna, delova nekadašnjeg režima i spoljnih centara moći“, a da mu je moralni zakon prirodno nalagao da kaže istinu i ne ćuti na nepravdu i nepoštovanje zakona države.

„Rekao sam ono što ogromna većina građana Srbije misli i oseća. To vidim prethodna dva dana kada sam zatrpan imejlovima i porukama iz svih delova Srbije ljudi koji nude konkretne primere gde su se suočili sa klasičnom sudijskom nepravdom“, rekao je Vučević.

Vučević je rekao da tu izjavu nije dao kao predstavnik izvršne vlasti, već kao građanin Srbije koji nije želeo da uvredi sve sudije, jer smatra da „ogromna većina sudija profesionalno i dogovorno radi svoj posao“.

„Ja mislim da sam ja ugrožen nakon svih ovih napada prethodnih dana, da nema institucije iz pravosudne sfere koja mene nije napala i ukazala da ja nemam prava Ustavom zagarantovana na slobodu misli i izražavanja“, rekao je Vučević.

Smatra da sudija u slučaju bivšeg ministra privrede Predraga Bubala pri donošenju oslobađajuće presude nije sudio u skladu sa zakonom, već „sa nekim i nečijim interesima, a ti interesi nisu interesi građana Srbije“.

Upitan zašto nije podneo krivičnu prijavu, Vučević je kazao da je tim javnim apelom podneo sveopštu krivičnu prijavu.

Podsetimo, Vučević je posle oslobađajuće presude Bubalu u slučaju Luka Beograd, izjavio da „kao pravnik i običan građanin“ pita sudije „kome služe, narodu ili lopovima“ i „koliko koštaju njihov obraz i čast“.

Tim povodom reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je izjavio da je Vučević rekao istinu o stanju u pravosuđu, ali da nije trebao da komentariše presudu.

„Nije trebalo da kaže, ali je rekao istinu, jer većina sudija su časni ljudi, ali on je rekao ono što misli 99 odsto građana Srbije“, rekao je juče Vučić. „Sada nas ubeđuju da niko kriv zbog toga što se neki tajkun koji se obogatio na narodnoj grbači, da je to bogougodno, a onaj ko kaže nešto protiv toga je kriv.“

Visoki savet sudstva, kao i strukovna udruženja Društvo sudija Srbije i CEPRIS oštro su osudili Vučevićevu izjavu navodeći da ona predstavlja pritisak na sudije i stvara sliku da su sudije korumpirane.

1 Comment

  1. Antibot kaže:

    ASOMACUM!
    (Starokeltski pozdrav vođi plemena).