VSS: Vučevićeva izjava kreira sliku o korumpiranosti sudija

VSS: Vučevićeva izjava kreira sliku o korumpiranosti sudija

Dragomir Milojević, predsednik VSS (foto: N1)

Izjava Miloša Vučevića, gradonačelnika Novog Sada i potpredsednika SNS-a, o sudijama koje su donele presudu protiv bivšeg ministra Predraga Bubala nipodaštava rad pravosuđa, kreira sliku o korumpiranosti sudija i poziva na linč nosilaca pravosudnih funkcija, ocenio je Visoki savet sudstva (VSS).

Piše: Bojana Jovanović

Visoki savet sudstva osudio je danas Vučevićevu izjavu navodeći da je on kao nosilac javne funkcije dužan da uzdržava od ponašanja kojim se narušava poverenje u nezavisnost i nepristrasnost sudova i sudija.

„Data izjava predstavlja direktan napad na pravosuđe i podriva Ustavom zagarantovanu podelu vlasti“, navodi se u saopštenju i dodaje da se ovakvom odlukom „nipodaštava rad celog pravosuđa, u očima javnosti kreira slika o korumpiranosti sudija i građani pozivaju na linč nosilaca pravosudnih funkcija“.

„Još jednom ukazujemo da navedena izjava ugrožava samostalnost i nezavisnost sudova i sudija, a iznad svega se krši prezumpcija nevinosti, s obzirom da navedeni postupak nije pravnosnažno okončan“, saopštio je VSS i pozvao političare i državne funkcionere da se uzdrže od komentarisanja sudskih odluka.

Podsetimo, „Tanjug“ je juče preneo izjavu Vučevića da on „kao pravnik i običan građanin“ pita sudije „kome služe, narodu ili lopovima“ i „koliko koštaju njihov obraz i čast“.

Gospodo sudije, pitam vas ono što se narod Srbije pita svakoga dana – kada ćete početi da sudite po zakonima Republike Srbije, pravu i pravdi, a ne po sumi novca koju dobijate od dosovskih osvedočenih lopova, koji su sproveli najmonstruoznije pljačkaške privatizacije?“ rekao je Vučević nakon oslobađajuće presude bivšem ministru Predragu Bubalu i drugim optuženima u slučaju „Luka Beograd“.

1 Comment

  1. Frodo kaže:

    No, šta su Vučevićeve izjave prema izjavama njegovog mentora, Vučić Aleksandra? Vučićeve izjave oblikuju život u Srbiji. Setite se njegovih efuforičnih izjava kad je uhapšen Miroslav Bogićević i pet službenika Privredne banke. Tada se , sa njegove strane, desio jedan od najflagrantnijh primera kršenja prezumpcije nevinosti uhapšenih , a posebno ovih iz banke. On je tada rekao, n apitanje novinara Pinka: „kada ćemo znati koji je političar nalagao odobravanje kredita Bogićeviću“, da „će se to znati čim neko od uhapšenih progovori“. Stidi se Vučiću, evropska gromado, ti koji nas mesijanski vodiš kroz poglavlja 23 i 24…Pravniče! A ovaj pulen iz Novog Sada, ovaj Vučević…pa, kad malo blje razmislim, to je toliko ispod svakog nivoa da zapravo ne zaslužuje dalje komentarisanje.