VSS osudio poslanike koji su vređali sudiju Majića

VSS osudio poslanike koji su vređali sudiju Majića

Miodrag Majić (foto: mc.rs)

Visoki savet sudstva (VSS) osudio je danas uvrede koje su na račun sudije Apelacionog suda u Beogradu Miodraga Majića izneli narodni poslanici vladajuće stranke u toku rasprave o novom Krivičnom zakoniku, saopšteno je iz ove institucije.

Piše: Milica Vojinović

„Visoki savet sudstva osuđuje istupe pojedinih narodnih poslanika koji su praćeni ličnim uvredama i diskvalifikacijama stručnosti i profesionalnog rada pojedinih sudija“, piše u saopštenju koje je VSS izdao danas, 10 dana pošto su poslanici vladajuće koalicije u Skupštini vređali sudiju Apelacionog suda u Beogradu Miodraga Majića i pokušali da ga diskredituju.

Ova institucija podseća da je i ranije upozoravala da pokušaji diskreditovanja sudija i napadi na njih povodom presuda koje su donosili podrivaju poverenje građana u sudsku vlast, jer se na taj način narušava princip podele vlasti koji je proklamovan Ustavom.

VSS u saopštenju podseća javne funkcionere da su dužni da jačaju poverenje u nepristrasnost sudija i sudova.

Podsetimo, sudija Majić našao se na meti brojnih uvreda i lažnih optužbi poslanika vladajućih stranaka zbog kritikovanja izmena Krivičnog zakonika koji je predložilo Ministarstvo pravde. Dan nakon što je sudija Majić u emisiji „Utisak nedelje“ govorio o ovom zakonu i uvođenju kazne doživotnog zatvora u Narodnoj skupštini, umesto o zakonu, poslanici su raspravljali o njemu.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović nazvao ga je pametnjakovićem, drskim i licemernim optuživši ga da je „deo šire zavere protiv Aleksandra Vučića“, dok je Marijan Rističević, poslanik Narodne seljačke stranke koja je u koaliciji sa SNS-om, kazao da je Majić „učestvovao u oslobađanju Gnjilanske grupe, terorista OVK“ i da za njega „Srbi nisu žrtve“.

Deo javnosti odmah je osudio izjave narodnih poslanika i pozvao Visoki savet sudstva da reaguje. Kada je pre dve nedelje upitan o ovome, predsednik VSS-a Dragomir Milojević kazao je da neki od članova saveta nisu bili informisani o ovom slučaju.

Kako je tada naveo za agenciju „Beta“ članovima su bili podeljeni materijali kako bi se informisali, a sednicu je najavio za 29. maj.

Ovog datuma, međutim, VSS nije održao sednicu pa je na napade na sudiju Majića ova institucija reagovala danas.

Comments are closed.