VSS i Zaštitnik građana napali KRIK zbog baze „Prosudi ko sudi“

VSS i Zaštitnik građana napali KRIK zbog baze „Prosudi ko sudi“

Zaštitnik građana Zoran Pašalić i predsednik VSS-a Dragomir Milojević (foto: ombudsman.rs / vss.sud.rs)

Visoki savet sudstva i Zaštitnik građana juče su u odvojenim saopštenjima optužili KRIK da je objavljivanjem baze o sudijama „Prosudi ko sudi“ izvršio pritisak na nezavisnost pravosuđa, pa čak i da ugrožava bezbednost sudija. Oni nisu demantovali nijedan podatak iz KRIK-ove baze, ali su u saopštenjima izneli neistine o radu KRIK-a i pokazali elementarno nerazumevanje za rad medija. KRIK smatra da bi VSS, umesto što napada medije, trebalo da ispuni svoju funkciju i ispita rad pojedinih sudija koje su povredile zakon sudeći u velikim procesima ili dozvolile da postupci zastare, o čemu mogu da se informišu u našoj bazi. Saopštenje Zaštitnika građana Zorana Pašalića posebno je šokantno jer je novinare neosnovano i tabloidno optužio da „crtaju mete na čelo” sudijama. KRIK podseća Zaštitnika da on treba da štiti građane od vlasti, a ne jednu granu vlasti (sudsku) od medija i javnosti (građana). Pritisci kojima je KRIK izložen zbog rada na bazi o sudijama predstavljaju pokušaj gušenja slobode medija i izbegavanje odgovornosti koje sudije imaju prema onima koji im daju platu – građanima Srbije.   

Piše: KRIK

Visoki savet sudstva (VSS), koji nikada nije ispitao rad pojedinih sudija koje su načinile ozbiljne propuste sudeći u najznačajnijim suđenjima u zemlji, smatra da treba da napadne novinare koji izveštavaju o problemima o sudstvu.

U svom saopštenju VSS je istakao da najoštrije osuđuje KRIK-ovu „tendenciozno napravljenu“ bazu i da ona stavlja sudije u negativan kontekst. VSS netačno tvrdi da novinari KRIK-a nisu uradili ozbiljnu analizu slučajeva u kojima su sudije sudile.

VSS dovodi u pitanje čak i to što novinari uopšte izveštavaju o sudstvu. 

„Valjanje sudskih odluka može preispitati samo zakonom određeni viši sud”, piše u saopštenju.

VSS pogrešno tvrdi i da je KRIK dovodio u vezu postupke u kojima su sudije odlučivale sa „selektivno i zlonamerno izabranim podacima iz privatnog života“ – što, kako dalje navode, izaziva sumnju da ovakav način izveštavanja nije u funkciji objektivnog informisanja građana. 

Zaštitnik građana, inače bivši sudija i predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić, otišao je i korak dalje i tabloidno je optužio KRIK da svojom bazom sudijama crta mete na čelu. Pašalić je netačno naveo da se objavljenim podacima ugrožava bezbednost sudija, pa čak i njihovih porodica.   

„Smatram da je krajnje neprimereno formiranje baza sudija i analiza slučajeva u kojima su oni postupali, a koje su urađene na način suprotan Ustavu i zakonima Srbije, i uopšte praksi u svetu“, rekao je Pašalić.

Svojim saopštenjima VSS i Pašalić su pokazali neznanje o ulozi i radu medija, pozvali su na cenzuru i na kršenje ustavom garantovanog prava na slobodu mišljenja i izražavanja.  

KRIK podseća i VSS i Zaštitnika građana da novinarstvo nije slepo prenošenje saopštenja sudskih PR-ova ili pisanje hvalospeva o pravosuđu. Naprotiv, istraživačko novinarstvo koje je jedan od osnovnih činilaca svakog demokratskog poretka usmereno je na otkrivanje problema u društvu, kao i onoga što neko (a naročito predstavnici vlasti) pokušava da sakrije. Uvek je u službi građana i javnog interesa. Komentari naših čitalaca na objavljenu bazu pokazuju da je svrha našeg rada njom ispunjena. 

VSS i Pašalić ne treba da zaborave i da je sudstvo grana vlasti, a da su sudije funkcioneri i kao takvi imaju veliku društvenu moć, ali i odgovornosti. To podrazumeva i interesovanje medija za njihov rad, a i sudijama je, kao funkcionerima, privatnost ograničena. Sramno je što sudije za ovo imaju manje razumevanja čak i od političara na vlasti.

Ove dve institucije tvrde da KRIK-ova baza podriva poverenje građana u nezavisnost pravosuđa, što je takođe netačno. 

Poverenje je poljuljano upravo zbog takvog stava ovih navodno nezavisnih institucija, kao i zbog toga što neke sudije pokušavaju da budu nedodirljive i lišene svake odgovornosti za svoj rad.

Propusti koje su sudije napravile prilikom suđenja u nekim od najznačajnih predmeta, poput suđenja Stanku Subotiću, Luki Bojoviću ili Branku Lazareviću, kao i to što su dozvolile da zastare neka od najznačajnijih suđenja – nisu bili u fokusu Visokog saveta sudstva. Takođe, za VSS nisu zanimljiva ni otkrića o enromnom bogaćenju pojedinih sudija. Nerad VSS-a u ovim slučajevima je ono zbog čega građani gube poverenje u pravosuđe.  

Baza „Prosudi ko sudi“ je upravo zbog toga i napravljena – da poveća transparentnost, približi pravosuđe građanima i povrati izgubljeno poverenje. Zahvaljujući ovoj bazi građani konačno mogu da vide ko su sudije koje postupaju u najvažnijim predmetima, kako je tekla njihova karijera, da li su donosile neke problematične i kontroverzne odluke i zbog njih snosile posledice, kao i šta poseduju od imovine – i na to imaju puno pravo. 

KRIK još jednom naglašava da ni Visoki savet sudstva ni Zaštitnik građana u svojim jučerašnjim saopštenjima nisu demantovali nijedan podatak iz naše baze niti naveli da nešto nije tačno. Zbog toga smatramo da su ovakva saopštenja izdata sa isključivom namerom da se KRIK-u nanese šteta i diskredituje naš rad. Podsećamo i da su svi podaci koje smo objavili sadržani u zvaničnim dokumentima, kao i da je KRIK posebno pazio da ne objavljuje lične podatke sudija i drugih osoba o kojima smo pisali. 

Podsećamo i da smo pre objavljivanja baze kontaktirali sve sudije čijim smo se karijerama bavili i pružili im priliku da prokomentarišu podatke koje objavljujemo i objasne kontroverzne detalje, ali se mnogi nisu odazvali na naš poziv. Bazu ćemo dopunjivati novim podacima i ukoliko se neko od sudija naknadno javi i dostavi odgovore i dokumentaciju, te informacije ćemo dodati u nju. 

Više o samoj bazi saznajte ovde

Posetite „Prosudi ko sudi“ i upoznajte sudije koje donose odluke u najvažnijim postupcima u zemlji

Podržite nezavisno novinarstvo! Donirajte KRIK da nastavimo da istražujemo pravosuđe!

Comments are closed.