Vraćanje zemlje državi na korak do odluke

Vraćanje zemlje državi na korak do odluke

Privredni sud u Pančevu (foto: D. Pećo)

Suđenje na kom država pokušava da povrati 10 hektara zemlje, koju je ilegalno prisvojila porodica gradonačelnika Beograda Siniše Malog, nastavljeno je danas u pančevačkom Privrednom sudu. Do donošenja odluke nedostaje još jedan korak – da zastupnici firme preko koje je Mali došao do zemlje dobiju dokumenta koja nisu mogli da pronađu u svojoj arhivi i izjasne se o njima.

Piše: Dragana Pećo

Spornih 10 hektara državnog zemljišta kod Vršca koristilo je preduzeće „Alfa Protein“. Nakon privatizacije, ova firma je zemljište ilegalno poklonila kompaniji „Compost Group“, u vlasništvu porodice gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Sudski postupak kojim država pokušava da dokaže da je zemlja ilegalno otuđena, šest godina bio je u prekidu, a nastavljen je tek nakon što je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK prošle godine objavila priču o tome da su u nezakonitom transferu zemljišta učestvovali članovi porodice Mali.

Na današnjem ročištu konstatovano je da firmi „Compost Group“ nije dostavljena određena dokumentacija pa je sudija Boško Vuković zakazao nastavak suđenja za 25. novembar.

Ovi papiri, koje „Compost Group“ nije pronašao u svojoj arhivi, odnose se na dozvole za gradnju na spornoj zemlji koje je ovoj kompaniji izdala Opština Vršac. „Compost Group“ je godinu dana od nezakonitog preuzimanja zemlje na njoj gradio objekte gde je pokrenuo proizvodnju komposta – organske materije za uzgajanje šampinjona.

Gradonačelnikova priča
U serijalu od tri istraživačke priče, osim ilegalnog prisvajanja 10 hektara zemlje, KRIK je otkrio da je gradonačelnik Beograda kao direktor dve misteriozne ofšor firme kupio 24 luksuzna stana u Bugarskom letovalištu. KRIK je otkrio i da je Mali iskoristio svoju funkciju u Agenciji za privatizaciju i pomogao ocu da privatizuje fabriku vagona u Subotici koja je nakon te kupovine propala.

Pošto kompaniji budu dostavljeni papiri koji nedostaju, sud će moći da izrekne presudu.

Državni pravobranilac Goran Markov rekao je da smatra da dokumentacija koja je priložena sudu dokazuje da je zemljište državno i da stoga zemlja treba da se vrati državi.

Kako je Siniša Mali prisvojio zemljište

Preduzeće „Alfa Protein“ koje je koristilo državno zemljište, privatizovano je 2003. godine kada ga je na aukciji kupio direktor Srđan Gajić. U to vreme, Siniša Mali radio je u Agenciji za privatizaciju i bio je zadužen za prodaju velikih državnih preduzeća.

Gajić je 2005. godine deset hektara državne zemlje nezakonito poklonio firmi „Compost Group“, u vlasništvu porodice Mali. Poklonjenu zemlju porodica gradonačelnika iskoristila je da pokrene proizvodnju komposta.

Zbog ovog dela Gajić je prošle godine pravosnažno osuđen na dve godine uslovno, dok iz porodice Mali niko nije bio pod istragom.

KRIK je u serijalu „Gradonačelnikova priča“ otkrio više sumnjivih poslova u kojima je Siniša Mali učestvovao.

Pročitajte sve priče o gradonačelniku Beograda Siniši Malom.

Dokumentaciju koja se odnosi na ovaj slučaj možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove).

Pomozite nam malim donacijama da nastavimo da pratimo ovaj slučaj. O tome kako možete da donirate pročitajte na ovom linku.

Comments are closed.