Vojni sindikat: Prikriva se istina o zloupotrebi vojnog strelišta

Vojni sindikat: Prikriva se istina o zloupotrebi vojnog strelišta

Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić kazao je za KRIK da krivična prijava protiv brigadnog generala Zorana Veličkovića i potpukovnika Dejana Nikolića zbog zloupotrebe vojnog strelišta nije smela da bude odbačena. On je naveo da je istraga o tome da li su kriminalci Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, Veljko Belivuk sa generalnim sekretarom Vlade Novakom Nedićem i pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem neovlašćeno koristili vojno strelište, obavljena površno sa ciljem da se prikrije istina o slučaju.

Piše: Milica Vojinović

Antić ističe da je obrazloženje Osnovnog tužilaštva u Pančevu o odbačaju krivične prijave puno kontradiktornosti i da je tužilaštvo uzelo u obzir samo ono što je u interesu prijavljenih oficira.

Vojni sindikat podneo je prijavu u februaru prošle godine protiv dvojice oficira Vojske Srbije zbog sumnje da su zloupotrebili položaj i omogućili osobama iz kriminogene sredine da van radnog vremena koriste vojno strelište i municiju. Tužilaštvo je pre mesec dana obustavilo postupak navodeći da nije bilo dovoljno dokaza u prilog tvrdnjama sindikata. KRIK je juče objavio detalje iz dokumenta tužilaštva u kome se vidi da su pojedini dokazi mesteriozno nestali.

„Naveli su da je neko cepao stranice dnevnika na prijavnici i to je tako prošlo – nikom ništa“, kaže Antić i dodaje da sve to ukazuje na prikrivanje istine.

U dokumentu tužilaštva navodi se da su iz knjige poseta kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu nestale dve stranice, kao i da se nije moglo utvrditi šta je na njima pisalo i kada su iscepane i ko je to učinio.

Tužilaštvo tvrdi i da nije bilo dovoljno dokaza koji bi potvrdili navode iz krivične prijave – od 22 svedoka samo je jedan posvedočio da je u nekoliko navrata u kasarnu dolazio Vučković, bivši pripadnik Specijalne jedinice Vojske Srbije.

„Ima mnogo svedoka koji su na saslušanju potvrdili te navode, ali tužilaštvo njih ne spominje uopšte. Znamo da su saslušani, pošto smo ih mi i predložili. Znači, njihovi iskazi nisu uzeti u obzir“, navodi Antić.

Jedini svedok koji je Vučkovića video u kasarni ispričao je da su sa njim dolazile i druge osobe, ali nije mogao da potvrdi da li su u pitanju bili Stanković i Belivuk – pošto su bili u vozilu sa zatamnjenim staklima.

„Svedok je izjavio da je u kasarnu ulazio automobil sa zatamnjenim staklima i da se nije videlo ko je u njemu. To ne sme da se dopusti u vojnom objektu – mora da se pregleda i gepek i sve ostalo. Kako neko može da vam uđe u kasarnu, a da ne znate ko je u vozilu sa zatamljenim staklima?“, ističe predsednik Vojnog sindikata.

Antić podseća i da je prikupljanje informacija bilo u nadležnosti Vojne policije čiji je pripadnik bio obuhvaćen krivičnom prijavom.

Detalje iz dokumenta o slučaju strelište pročitajte ovde

Pročitajte više o Aleksandru Stankoviću i njegovim vezama sa Vučkovićem

Comments are closed.