Vođa škaljarskog klana optužen za utaju poreza u Crnoj Gori

Vođa škaljarskog klana optužen za utaju poreza u Crnoj Gori

Jovan Vukotić (foto: fejsbuk)

Vođa škaljarskog kriminalnog klana Jovan Vukotić optužen je u Crnoj Gori da je izbegao da plati gotovo 23.000 evra poreza. On je 2018. godine, dok se nalazio u pritvoru u Srbiji, saslušan u vezi sa ovim slučajem, ali se tada branio ćutanjem.

Piše: Jelena Radivojević

U optužnici iz decembra prošle godine do koje je došao KRIK, navodi se da je Vukotić kao direktor firme „V2“ koja je držala butik odeće izbegao da plati porez u iznosu od 22.800 evra. 

On je krajem aprila 2014. godine sklopio posao o prodaji garderobe vredan 142.800 evra sa firmom „V2 Multi Brand“, ali to nije bilo evidentirano u poslovnim knjigama, tvrdi Osnovno državno tužilaštvo Crne Gore.

Dokumentacija o tom poslu nije dostavljena Poreskoj upravi zbog čega je optužen za utaju poreza. 

Vukotić je u oktobru 2018. dok je bio u pritvoru u Srbiji po zamolnici crnogorskog tužilaštva ispitivan u vezi sa ovim slučajem, ali se branio ćutanjem. On je mesec dana uhapšen u Turskoj i poroteran u Srbiju gde je protiv njega pokrenut postupak zbog falsifikovanog pasoša. 

Tokom suđenja tvrdio je da je pasoš koristio jer je policija prodavala kriminalnim grupama informacije o njegovom kretanju zbog čega mu je život bio u opasnosti. 

Zbog pasoša je osuđen na 15 meseci zatvora, a nakon što je odslužio kaznu smešten u ekstradicioni pritvor. Dok je čekao izručenje Crnoj Gori, koja ga je tražila zbog dva pokušaja ubistva članova suparničkog kavačkog klana, pokušano je njegovo ubistvo. Više o tome pročitajte ovde.

Izručen je Crnoj Gori, a već nekoliko meseci kasnije je pušten slobodu jer su istrage obustavljene. Detaljnije pročitajte ovde.

Protiv Vukotića se vodi postupak i u Grčkoj gde je osumnjičen za učešće u švercu 135 kilograma kokaina. Grčki organi su tražili od srpskog tužilaštva da preuzme ovaj slučaj, ali je Tužilaštvo za organizovani kriminal to odbilo jer nije bilo zadovoljno dokazima koje su im poslale grčke kolege.

Zbog pomaganja pri pokušaju ubistva Vukotić je u Crnoj Gori 2002. Godine osuđen na godinu dana zatvora, a sudilo mu se i zbog pucnjave u diskoteci „Madam Koko“ 2012, godine u Tivtu, ali je u tom slučaju oslobođen.

Vukotić je u dokumetima srpske obaveštajne agencije označen kao vođa škaljarskog klana koji je preuzeo poslove transporta narkotika iz Latinske Amerike ka Evropi pošto je razbijen klan Darka Šarića. 

Vukotićev škaljarski klan je u ratu sa suparničkom kavačkom grupom od 2014. godine, a do sada je ubijeno gotovo 50 osoba, među kojima i nedužne žrtve, kako su utvrdili novinari KRIK-a.

Njegov otac, Vesko Vukotić ubijen je u mestu Dobrota u Kotoru u aprilu 2019. godine kada je u njega ispaljeno više hitaca. Njegovo ubistvo nije rasvetljeno.

Sve o ratu klanova pročitajte ovde.

Comments are closed.