Vođa „grupe Amerika“ odslužio zatvorsku kaznu, ostaje u pritvoru pod novim optužbama

Vođa „grupe Amerika“ odslužio zatvorsku kaznu, ostaje u pritvoru pod novim optužbama

Mileta Miljanić

Iako je trebalo da izađe na slobodu pošto je odslužio 16 meseci zatvora zbog nelegalnog pištolja, vođa „grupe Amerika“ Mileta Miljanić ipak će ostati u pritvoru u Njujorku zbog optužbi za prevaru američkog državnog fonda, piše američki „Geng lend njuz“. Miljanićeva „grupa Amerika“ jedna je od najmoćnijih i najdugovečnijih balkanskih kriminalnih grupa i više od dve decenije švercuje kokain iz Južne Amerike u Evropu.

Piše: Milica Vojinović

Miljanić je zbog nelegalnog držanja pištolja prošle nedelje u Njujorku osuđen na 16 meseci zatvora – kaznu koju je gotovo odslužio dok je u pritvoru čekao presudu od februara prošle godine. Ipak, neće izaći na slobodu.

Kako navodi „Geng len njuz“, tužilac Džejson Svergold (Jason Swergold) tražio je od sudije da Miljanića osudi na strožu kaznu kako bi ga zadržali u zatvoru. On se bojao da bi Miljanić mogao da pobegne u Srbiju gde ima nekretnine i čiji je državljanin, ukoliko bude pušten na slobodu.

Sudija La Šan Du Arsi Hol (LaShann DeArcy Hall) je, međutim, smatrala da je 16 meseci fer kazna za posedovanje nelegalnog pištolja i na toliko ga i osudila, ali tužilac nije odustao. 

Odmah pošto je Miljanić osuđen, ponovo ga je uhapsio, ovoga puta na osnovu optužbi da je prevario državni fond koji je dodeljivao pomoć preduzećima zbog pandemije koronavirusa i to za 150 hiljada dolara. Početak suđenja u ovom slučaju zakazan je za jun.

Tužilaštvo smatra da je Miljanić prevario državnu Upravu za mala preduzeća (SBA) tako što je svoju firmu „MDP Rebar Solutions“ prijavio za državnu pomoć. Zahtev za pozajmicu podneo je u martu 2020. godine, na početku krize izazvane koronavirusom, i u njemu je naveo da vodi građevinsku kompaniju „MDP Rebar Solutions“.

Miljanić je slagao upravu, a kako je utvrdio FBI, njegova firma uopšte se ne bavi zakonitim poslovima, već služi da se milioni dolara prebacuju osobama uključenim u organizovani kriminal. Preko ove firme, novac je uplaćen i šefu mafijaške porodice Gambino, tvrdi FBI.

Osim ovoga, Miljanić je navodno i lažirao poslovne knjige i finansije kako bi izbegao da plati porez.

Miljanić je u Njujorku poznat i po još jednom značajnom slučaju – saradnji sa moćnim šefom unije sindikata Dejmsom Kahilom koji je bio blizak prijatelj bivšeg guvernera Njujorka Endruja Komoa.

Kahil je optužen za primanje mita, a u prisluškivanim razgovorima koji su među dokazima pominju se i „grupa Amerika” i Miljanić, kao i otkrića KRIK-a i OCCRP-ja o ovoj kriminalnoj grupi. Kahil je uhvaćen kako govori da je Miljanić njegov čovek, kao i da ima „ekipu za masovna ubistva“ i otkrio da Miljanić i njegov sinovac imaju zajednički građevinski posao.

Veze „grupe Amerika”

Miljanić je više od 20 godina na čelu jedne od najmoćnijih i najdugovečnijih kriminalnih organizacija, poznate kao „grupa Amerika“. KRIK i novinarska mreža OCCRP pre dve godine objavili su serijal priča o ovoj grupi, a ona su citirana u dokumentima američkog tužilaštva.

„Grupa Amerika“ je u poslednje dve decenije postala jedna od vodećih međunarodnih mreža za šverc kokaina, a njeni članovi imali su jake veze u domaćim, ali i stranim državnim strukturama. Tako, imali su zaštitu srpske Bezbednosno-obaveštajne agencije (BIA), ali deluje da su Miljanić i njegovi saradnici imali zaštitu i u Americi. 

Tako, iako je još 2003. Miljanić u Njujorku optužen za šverc kokaina, suđenje mu nije nikada počelo, niti se u Americi krio pošto je u nju došao nakon bekstva iz Italije. U Njujorku je 2016. godine snimljen iza tadašnjeg ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, prilikom posete crkvi na Menhetnu koje je izgorela u požaru. 

Po objavljivanju novinarskih otkrića KRIK-a i OCCRP-ja stvari su se promenile – Miljanić je uhapšen u februaru prošle godine u svom domu u njujorškom naselju Kvins jer je posedovao pištolj za koji nije imao dozvolu.

I Miljanićev najbliži saradnik Zoran Jakšić završio je u zatvoru, ali u Peruu gde je ugovarao poslove kupovine droge.

On je u ovoj zemlji već osuđen na 25 godina zbog šverca kokaina, a pokušao je i da pobegne iz zatvora. Peruanski i svetski mediji pisali su o njemu pošto je u saradnji sa čuvenim meksičkim kartelom Sinaloa finansirao izgradnju podzemnog tunela kroz koji je trebalo da pobegnu. 

Policija je, međutim, saznala za ovaj plan i otkrila tunel, a Jakšić je premešten u zatvor sa strožim obezbeđenjem.

Pročitajte više o „grupi Amerika“ u našim tekstovima:

Tajne „grupe Amerika“: Klan sa dubokim vezama

Operacija „Lastavica“: Kako je srpski kriminalac osvojio Peru

Comments are closed.