Vođa „grupe Amerika“ finansirao kopanje tunela za bekstvo iz zatvora u Peruu

Vođa „grupe Amerika“ finansirao kopanje tunela za bekstvo iz zatvora u Peruu

Tunel za bekstvo/Zoran Jakšić (skrinšot americatv.com/arhiva)

Zoran Jakšić, drugi čovek klana „Amerika“ koji zbog šverca droge služi kaznu u Peruu, pre dve godine je finansirao kopanje podzemnog tunela kojim je trebalo da pobegne iz zatvora, otkrila je juče peruanska policija. Bekstvo je planirao sa još jednim zatvorenikom, a tunel gradio zajedno sa Sinaloa kartelom.

Piše: Milica Vojinović

Tunel koji je policija otkrila nije bio završen. Trebalo je da spoji jednu kuću blizu zatvora i zatvorsku kuhinju, ali je kopanje zaustavljeno pošto je Zoran Jakšić prebačen u drugi zatvor. Jakšić je premešten nakon što je policija otkrila da planira da pobegne početkom prošle godine.

Policija je u međuvremenu pronašla tunel i utvrdila da je glavni finansijer njegove izgradnje upravo ovaj srpski kriminalac, inače jedan od šefova moćne „grupe Amerika“. Jakšić se nije sam upustio u ovaj nesvakidašnji poduhvat – tunel je gradio u saradnji sa jednom od najmoćnijih meksičkih kriminalnih organizacija Sinaloa kartelom. Zanimljivo je da je vođa ovog kartela Hoakin Guzman poznatiji kao El Čapo upravo pomoću iskopanog tunela uspeo da pobegne iz zatvora u Meksiku 2015. godine.

Sa Jakšićem je kroz tunel trebalo da pobegne i jedan Meksikanac, a Sinaloa kartel angažovao je ljude iz Meksika, Kolumbije i Venecuele da kopaju tunel, saopštila je peruanska policija.

U to vreme Jakšić se nalazio u zatvoru Migel Kastro Kastro u Limi, glavnom gradu Perua. Služio je kaznu od 25 godina zatvora jer je organizovao šverc velike količine kokaina koju je nabavljao od „Golondrinasa“ („Lastavica“) – lokalnih trgovaca drogom. U ovom zatvoru su ga posetili i intervjuisali novinari OCCRP/KRIK što možete pročitati na ovom linku.

Nakon što je otkriveno da planira bekstvo početkom 2019. godine, Jakšić je prebačen u zatvor sa maksimalnim obezbeđenjem Piedras Gordas. Nedavno mu je presuda ukinuta i slučaj je vraćen na ponovno suđenje, a odlučeno je i da bude premešten u kućni pritvor.

Operacija lastavice

Jakšić je imao ključnu ulogu u trgovini drogom u Peruu. Policija ovo nije znala do 2016. godine, dok u istrazi „Golondrinasa“ nije naišla na Jakšića koji je promenio način na koji je ova trgovina funkcionisala. Njegova pojava u Peruu dovela je do uspostavljanja međunarodnih veza i kontakata koji su bili potrebni da se peruanski kokain prodaje u svetu.

Jakšić je u Peruu poznat kao čovek sa 40 lažnih identiteta pošto je koristio najmanje toliko lažnih dokumenata kako bi ostao neprimećen, najčešće lažne pasoše Srbije i Bosne i Hercegovine.

Zbog ovoga je policiji bilo teško da ga identifikuje i uhapsi, a u tome im je pomogla Jakšićeva fizionomija – zbog svoje visine veoma se isticao u Peruu. Uhapšen je 2016. godine i osuđen za šverc droge.

Moćna „grupa Amerika“

On je jedan od dvojice ključnih šefova najmoćnije i najdugovečnije balkanske kriminalne grupe – „grupe Amerika“. Ova kriminalna organizacija razvila je mrežu za trgovinu drogom koja operiše na najmanje četiri kontinenta. Osim toga ima jake veze sa obaveštajnim službama, pre svega srpskom agencijom BIA odakle im je dostavljano oružje i dojavljeno ko iz njihove grupe daje informacije policiji. Sumnja se da imaju veze i u Americi, po čemu je grupa dobila takvo ime.

Kako je KRIK otkrio, u različitim zemljama širom sveta zaplenjeno je više od pet tona kokaina koji je pripadao nekom od članova „grupa Amerika“ i izvršena su ubistva koja su se dovodila u vezu sa njom.

Drugi šef ove grupe je Mileta Miljanić, američki državljanin rođen u Bosni i Hercegovini. On se nalazi na poternici u Italiji jer nije odslužio kaznu zbog trgovine drogom, a protiv njega postoji i optužnica u Njujorku, takođe za šverc kokaina, mada suđenje nije nikada počelo. 

Miljanić i Jakšić su bliski prijatelji, ali različitih karaktera. U jednom od prisluškivanih razgovora snimljenih dok su obojica bila pod istragom italijanske policije, čuje se kako Miljanić savetuje Jakšića.

„Zorane, molim te, samo da paziš, budi uvek pozadi. Nemoj da upadaš u sranja, nemoj da rizikuješ – mi nikada nećemo biti gladni. Ako padnemo (odu u zatvor), gotovo je sve, tada tek nema života… Ovo je najbolji posao na svetu, ali ako si unutra (u zatvoru) i ako nisi u prvim redovima, gotov si.“

Više pročitajte u našoj priči Tajne „grupe Amerika“: Klan sa dubokim vezama

Comments are closed.