Vođa škaljarskog klana saslušan u tužilaštvu

Vođa škaljarskog klana saslušan u tužilaštvu

Jovan Vukotić, koga bezbednosne službe označavaju kao vođu škaljarskog kriminalnog klana, saslušan je danas u Drugom osnovnom tužilaštvu u Beogradu zbog sumnje da je falsifikovao dokumenta. Vukotić je uhapšen u Turskoj i proteran u Srbiju.

Piše: Bojana Jovanović

Tužilaštvo je nakon saslušanja tražilo od suda da Vukotiću odredi pritvoru zbog opasnosti od bekstva ali i da ne bi ponovio krivično delo, rekla je portparolka Drugog osnovnog tužilaštva Milica Ljubičić za KRIK. Ona je dodala da će o daljem postupanju i odlukama javnost biti blagovremeno obaveštena.

Vukotić se tereti za falsifikovanje dokumenata. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je juče medijske napise da je Vukotić uhapšen i proteran iz Turske rekavši da se protiv njega vodi i krivični postupak u Srbiji.

„Za ovim licem traga i Grčka zbog sumnje da je švercovao, odnosno da je bio u lancu trgovine 135 kilograma kokaina“, rekao je Stefanović. 

Srpske bezbednosne službe označile su Vukotića kao jednog od vođa škaljarskog kriminalnog klana iz Kotora, koji se bavi međunarodnim švercom kokaina.

Prema dokumentaciji koju poseduju novinari KRIK-a Vukotić je osuđivan nekoliko puta, ali nijednom zbog droge.

Zbog pomaganja pri pokušaju ubistva 2002. godine Vukotić je osuđen na godinu dana. On je na poziv prijatelja došao u noćni klub i doneo pištolje iz kojih je njegov prijatelj pucao i ranio jednu osobu. Ova presuda postala je pravosnažna u septembru 2014. godine, ali je Vukotić izbegavao odlazak u zatvor. Dva meseca kasnije policija ga je uhapsila na graničnom prelazu Sitnica kada je pokušao da iz Crne Gore uđe u Bosnu i Hercegovinu i sprovela ga na odsluženje kazne.

Vukotiću se sudilo i zbog pucnjave u diskoteci „Madam Koko“ u Tivtu kada je ranjen pripadnik obezbeđenja. Vukotić je u svojoj odbrani negirao da je bio akter pucnjave rekavši da nije video ko je pucao i da je imao oružje kod sebe. On je oslobođen, pošto je sud utvrdio da nije bilo dokaza da je izvršio krivično delo, a na kazne zatvora osuđeni su njegov brat Igor i Jovan Jovanović, za koje bezbednosne službe takođe tvrde da su članovi škaljarskog klana.

Protiv Vukotića se vodila i istraga zbog sumnje da je kao direktor i osnivač firme „V2“ iz Podgorice utajio porez.

Škaljarski i kavački klan

Škaljarski klan na čijem je Vukotić čelu bavi se međunarodnim švercom droge i sarađuje sa grupom koju predvodi kriminalac Luka Bojović. Osim u Crnoj Gori, klan ima ogranke u Beogradu, Novom Sadu, ali i u drugim gradovima u Srbiji.

Zbog preuzimanja vođstva u krijumčarenju kokaina, članovi klana učestvovali su u brojnim obračunima sa suparničkim grupama – najčešće sa pripadnicima kavačkog klana.

Kavački klan do 2014. bio je deo škaraljske kriminalne grupe. Posle nestanka više od 200 kilograma kokaina u Valensiji koji je navodno pripadao kavačkom klanu dve struje dolaze u sukob i eskaliraju međusobni obračuni. U ratu koji još traje ubijeno je više od 15 pripadnika na obe strane. Detalje pogledajte u „Crnoj knjizi“ – bazi mafijaških ubistava.

I sam Vukotić bio je meta napada. Na njega je pucano 2008, a pet godina kasnije bačena je bomba na njegovu kuću u Kotoru.

Comments are closed.