Vlasti u Beogradu i Prištini međusobno se optužuju za ubistvo Ivanovića

Vlasti u Beogradu i Prištini međusobno se optužuju za ubistvo Ivanovića

Hašim Tači (foto: president-ksgov.net) Marko Đurić (foto: kim.gov.rs)

Tači i Đurić (foto: president-ks.gov.net kim.gov.rs)

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je sinoć da istraga kosovskih organa potvrđuje da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić glavni osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića, kao i da je ubistvo naručila aktuelna srpska vlast. Reagujući na ovu izjavu, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić danas je kazao da je sve sigurniji da su iza ovog ubistva zapravo vlasti u Prištini.

Piše: Milica Vojinović

Tužilaštva u Beogradu i Prištini, koja sprovode istragu o ubistvu Ivanovića, ne oglašavaju se o napretku istrage niti o osumnjičenim izvršiocima ili nalogodavcima. Za to vreme ovo političko ubistvo koristi se za svakodnevne obračune dve strane, a o počinicima govore predstavnici vlasti koji za to nisu nadležni.

Predsednik Kosova Tači je rekao sinoć da tokovi istrage vode ka tome da je nalogodavac ubistva Ivanovića aktuelna vlast u Srbiji i istakao da svet to treba da zna.

„Sve instance bezbednosti Kosova vode ka njemu (Radoičiću) da je ubica Olivera Ivanovića. Za Kosovo je od životnog značaja da se ubistvo rasvetli“, kazao je Tači za televiziju Klan Kosova.

On je, odgovarajući na pitanje zašto je za ovaj zločin izabran baš Radoičić, rekao da se radi „o čoveku od najvećeg poverenja Beograda“, koji „nasilno drži vlast na severu Kosova“.

Reagujući na ove navode direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u pisanom saopštenju tvrdi suprotno.

„Sve smo sigurniji da (Hašim) Tači, (Kadri) Veselji i sadašnje vlasti u Prištini stoje direktno iza ubistva Olivera Ivanovića i očekujem da će naši istražni organi uskoro biti u prilici da pruže više podataka o ovom slučaju, jer to je nešto što ceo svet treba da zna“, navodi se u Đurićevoj pisanoj izjavi.

Kosovski istražni organi napravili su pomak uhapsivši trojicu osumnjičenih pomagača u novembru prošle godine. Oni su tada označili Radoičića kao četvrtog osumnjičenog, međutim, nisu objasnili koja je bila njegova uloga u ubistvu.

Radoičić je izbegao hapšenje, a oglasio se dva dana kasnije i poručio da nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića i da se neće predati kosovskim organima.

Saslušan je u srpskoj policiji, ali ne kao osumnjičeni. Kosovsko tužilaštvo tvrdilo da je ispitan bez njihovog zahteva, kao i da su predstavnici srpske policije na zvaničnim sastancima do tada tvrdili da ne znaju ko je on.

Predstavnici vlasti u Srbiji stali su u Radoičićevu odbranu.

Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da sa sigurnošću tvrdi da Radoičić nije učestvovao u ubistvu Ivanovića jer je prošao poligrafsko ispitivanje u policiji, a je Radoičića je nazvao „čovekom broj jedan za odbranu Kosovske Mitrovice“.

Saradnja Beograda i Prištine na ovom slučaju već mesecima se svodi na međusobno prebacivanje odgovornosti.

KRIK je otkrio da je Radoičić bio optužen za otmicu ali je oslobođen svih optužbi jer je oteti čovek nakon nekoliko godina promenio iskaz i rekao Radoičić nije učestvovao u otmici.

Zbog falsifikovanja dokumenata osuđen je uslovnom kaznom. Sudilo mu je i zbog zloupotrebe položaja, ali je oslobođen 2016. Početkom ove godinu sud u Pirotu je doneo oslobađajuću presudu u postupku protiv njega zbog nelegalnog iskopavanje šljuka.

Podsetimo, nekoliko meseci pre nego što je ubijen, Ivanović je u intervju za BIRN u oktobru prošle godine govorio o Radoičiću kao kriminalcu bliskom vladajućoj stranci koji drži poluge vlasti na severu Kosova. Ivanović je tada naveo i da je zabrinut zbog činjenice da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao Radoičića kao primer borca za opstanak srpstva na Kosovu.

Više o Milanu Radoičiću pročitajte ovde

Comments are closed.