Vlasnik objekata u Savamali: Nije bilo osnova za rušenje

Vlasnik objekata u Savamali: Nije bilo osnova za rušenje

Rušenje u Savamali (foto: Iskra.rs)

Nisu postojali zakonski uslovi da se sruše objekti u Hercegovačkoj ulici u Savamali, tvrdi Dušan Miljević vlasnik firme „Iskra“ čijih je oko hiljadu kvadrata poslovnog prostora srušeno u noći 25. aprila.

Piče: Bojana Jovanović

„Neki od srušenih objekata imali su važeću privremenu dozvolu, neki važeću upotrebnu dozvolu, a neki važeću građevinsku dozvolu“, navodi se u saopštenju Miljevića koji je, kako kaže, „Iskru“ kupio pre više od šest godina dok je bila u stečaju.

„Svi objekti u vreme rušenja bili su pod zaštitom Zakona o ozakonjenju, jer su ranija rešenja o njihovom rušenju obustavljena novim zaključcima nadležnih opštinskih organa“, tvrdi Miljević ističući da su rešenja o rušenju doneta na osnovu nezakonito odbijenih zahteva za legalizaciju.

Miljević navodi i nekoliko problema koje je prethodnih godina imao sa gradskim organima.

Kako se navodi u saopštenju, u januaru prošle godine građevinska inspekcija bez najave bespravno je srušila zidanu ogradu za koju je „Iskra“ imala važeću građevinsku dozvolu.

„Tokom rušenja ograde, bageri ’slučajno’ sruše i omanji objekat koji je pod sudskim sporom, a zatim se cela ta polovina ’Iskrinog’ dvorišta fizički preuzme i na njemu napravi parking JKP Parking Servisa, odmah uz restoran Sava Nova“, piše Miljević. Zbog ovoga je, kako kaže, pokrenuo sudski spor protiv opštine, kao i kompanija „Beograd na vodi“ i „Milenijum tim“, firme koja izvodi radove na izgradnji projekta „Beograd na vodi“.

Miljević je naveo i da su u septembru prošle godine preko vrata i prozora „Iskrinih“ lokala, postavljeni reklamni panoi „Beograda na vodi“, zbog kojih nije moglo da se uđe u lokale. I taj slučaj je prijavio nadležnim organima, ali su panoi sklonjeni tek nekoliko meseci kasnije.

„Nadam se da je nakon opisanih događaja svima jasno da je nedavno noćno rušenje 1,057 m2 ’Iskrinih’ objekata od strane nepoznatih maskiranih ljudi samo kulminacija jednog istog višegodišnjeg projekta“, zaključuje Miljević.

Objekti u Hercegovačkoj ulici srušeni su u noći 25. aprila i do danas nisu poznati naručioci niti izvršioci rušenja. Gradska vlast demantovala je da je učestvovala u ovom događaju. Tušilaštvo je tek 10 dana nakon događaja naložilo istragu.

Prošle nedelje gradske vlasti naložile su rašćišćavanje terena, iako policija nije izvršila uviđaj. Ovaj postupak stvara sumnju da je na delu uklanjanje dokaza, rekao je Rodoljub Šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja.

Pročitajte sve vesti o rušenju u Savamali.

 

1 Comment

  1. Данко Б. Марин kaže:

    Свемир и његов свеНЕМИР је вољени, драги, најдражи диктатор са његовом бандом – неко се буни против природног поретка у диктатури мафије&годфадера?