Vlasnik IT firme: Elektronski dnevnici nabavljeni po nerealno visokoj ceni

Vlasnik IT firme: Elektronski dnevnici nabavljeni po nerealno visokoj ceni

Jovan Soldatović

Cena elektronskih dnevnika koje je nedavno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nabavilo za 1,6 miliona evra nerealno je visoka, ocenio je za KRIK Jovan Soldatović čija se IT firma „SoldaTech“ već nekoliko godina bavi razvojem ovih softvera u Sjedinjenim Američkim Državama.

Piše: Milica Vojinović

„Da sam znao za tender koji je nedavno sproveden u Srbiji, prijavio bih se i cena bi bila nula dinara“, tvrdi Soldatović za KRIK.

Na tender se, međutim, nije prijavio, jer nije ispunjavao uslov po kom je firma koja konkuriše morala da ima uveden gotovo isti softver u najmanje 50 škola u Srbiji i to u 10 različitih gradova.

„Ne bih mučio ljude da pripremaju dokumentaciju ako znam da neću pobediti zato što u uslovima stoji da moraš da imaš softver u već 50 škola (u Srbiji)“, objašnjava Soldatović.

Kako kaže, 2015. godine, nakon što je u Americi razvio softver elektronskih dnevnika, besplatno ga je ponudio Ministarstvu prosvete u Srbiji na čijem čelu je bio Srđan Verbić, ali je njegova ponuda odbijena.

Soldatović kaže da je, nakon što je saznao da je tender za uvođenje elektronskih dnevnika sproveden u Srbiji, prvo primetio cenu po kojoj je softver nabavljen.

„Ta cifra bode oči svakom IT preduzeću, abnormalna je“, ističe Soldatović i dodaje da bi realna cena koju bila višestruko niža – između 400 i 500 hiljada evra.

Nakon što se upoznao sa uslovima tendera, navodi, jasno mu je da je sproveden tako da je mogla da pobedi samo firma „Tesla“, što se i dogodilo.

„Kada neko pokloni aplikaciju na godinu dana, pa se napravi tender za istu takvu aplikaciju, vidi se da je tender napravljen za firmu koja ju je ranije poklonila“, kazao je Soldatović.

Soldatović objašnjava da bi rok od pet dana za uvođenje softvera koji je „Tesla“ obećala bio kratak i za ovu firmu da nije imala priliku da ga testira u toku prethodne školske godine – kroz poklonjeni pilot projekat.

„Tesla“ je, podsetimo, tokom pilot projekta uvela elektronske dnevnike u 556 škola, a ministarstvo je na tenderu tražilo da se softver do početka nove školske godine uvede u 600 škola u Srbiji.

Ovo, tvrdi Soldatović, nije slučajnost.

Prema iskustvu koje ima sa svojom firmom koja je, kako kaže, do sada uvela elektronske dnevnike u više od 70 škola u Americi, za testiranje je potrebno minimum mesec dana.

Podsetimo, Ministarstvo prosvete sprovelo je nedavno javnu nabavku softvera elektronskih dnevnika na kojoj je uslove mogla da ispuni jedino firma „Tesla“, otkrili su novinari KRIK-a analizirajući tendersku dokumentaciju sa stručnjacima. Vlasnik „Tesle“ ranije je sarađivao sa ministrom Mladenom Šarčevićem.

Ministarstvo je tražilo da se u škole uvede gotovo isti sistem koji je „Tesla“ donirao školama godinu dana ranije, a rok koji je predvidelo za uveđenje elektronskih dnevnika mogla je da ispuni samo ova firma.

Nabavka softvera predviđena je za mart ove godine, da bi je Šarčevićevo ministarstvo pomerilo za jun što je znatno smanjilo šanse firmama koje ga nisu uvodile prethodnih godinu dana.

Jedan od uslova bio je i da su softver kakav ministarstvo traži firme već uvele u 50 škola u Srbiji u 10 različitih gradova, kao i zahtev da predavači, koji će obučavati školsko osoblje da koristi dnevnik, daju dokaz da znaju srpski.

Ovako suženi uslovi odgovarali su isključivo kompaniji „Tesla“, kako su utvrdili novinari KRIK-a.

Ministar Šarčević je za KRIK rekao da je tender bio čist i da ne može da govori o detaljima jer se on ne bavi javnim nabavkama, kao i da sve procese digitalizacije prati kabinet Ane Brnabić.

Detaljnije pročitajte u posebnoj priči

1 Comment

  1. Mile kaže:

    Lopovluk ljudi koji vode ovu zemlju je zaista uzeo visoke razmere..