Vladimir Roganović ubijen u Beču

Vladimir Roganović ubijen u Beču

Luka Medić, Vladimir Roganović i Aleksandar Stanković (sleva nadesno)

U centru Beča juče je došlo do pucnjave u kojoj je ubijen Vladimir Roganović, a jedna osoba teško ranjena. Roganović, visokopozicionirani član kavačkog klana, osuđivan je zbog oružja i falsifikovanja dokumenata, a bio je blizak ubijenom kriminalcu Aleksandru Stankoviću zvanom Sale Mutavi.

Piše: Bojana Jovanović

Do pucnjave je došlo u centru glavnog grada Austrije. Tamošnja policija saopštila je da je oko pola dva popodne na mestu događaja zatekla dva muškarca upucana vatrenim oružjem. Jedan je bio mrtav, a drugi teško ranjen i on je brzo prebačen u bolnicu. Identiteti osoba nisu saopšteni.

Austrijska policija traga za ubicom, a u potragu je uključila helikoptere i pse tragače. Imena upucanih nisu saopštena.

Mediji su ubrzo nakon pucnjave objavili da je ubijen Vladimir Roganović, visokopozicionirani član kavačkog kriminalnog klana, a da je ranjen Stefan Vilotijević.

Aleksandar Vidojević, Luka Medić, Aleksandar Stanković, Vladimir Roganović (sleva nadesno)

Roganović je bio blizak kriminalcu Aleksandru Stankoviću zvanom Sale Mutavi koji je ubijen u oktobru 2016, sudeći po fotografijama sa društvenih mreža do kojih je došao KRIK. Na fotografijama se vidi Roganović u noćnom izlasku sa Stankovićem i članovima njegove ekipe.

Na snimku koji su nepoznate osobe objavile na jutjubu krajem prošle godine, a koji je nazvan “kavački klan” i opisuje navodnu hijerarhiju i detalje o članovima grupe, navodi se da je Roganović bio zadužen za vrbovanje pucača, a za usluge je plaćen kokainom koji je dalje distribuirao.

Zvanični podaci koje je sakupio KRIK pokazuju da je Roganović bio osuđivan zbog nezakonitog posedovanja oružja i falsifikovanja dokumenata.

Strah od osvete

Roganović je zajedno sa bratom od strica Duškom Roganovićem  i Draženom Čađenovićem bio optužen za ubistvo navijača Crvene zvezde Marka Vesnića i ranjavanje Ivana Markovića u Igalu 2009. godine. Duško Roganović, kako piše u sudskim dokumentima, oko četiri sata iza ponoći pucao je u beton ispred klupe na kojoj su Vesnić i Marković sedeli, a meci su rikošetirali i pogodili ih – za Vesnića su bili fatalni, dok je Marković ranjen. Roganovići i Čađenović su se nakon pucnjave neko vreme krili u jednom apartmanu u Herceg Novom.

Vladimir Roganović (foto: fejsbuk)

Vladimir Roganović je prvobitno osuđen, ali je u ponovljenom postupku oslobođen optužbi. Njegov brat osuđen je na osam godina zatvora, a tri meseca nakon što je odslužio kaznu, u aprilu 2016, u eksploziji auto-bombe u Herceg Novom ostao je bez obe noge.

U junu 2016. Roganović je osuđen na tri meseca zatvora jer mu je policija u porodičnoj kući u Herceg Novom pronašla pištolj za koji nije imao dozvolu, kao i dva pancira. On je tada ispričao da je pištolj kupio nakon što je izašao iz pritvora u kom je bio dok mu se sudilo za ubistvo Marka Vesnića. Pištolj je kupio jer se plašio osvete navijača Crvene zvezde, budući da je u zatvoru čuo da se priprema osveta za Vesnićevo ubistvo.

Falsifikovana dokumenta

Početkom maja 2017. Vladimir je uhapšen u Beogradu. Policija je upala u sobu u hotelu “Hajat” koju je iznajmio i privela ga. Do hapšenja je došlo nakon što je Roganović pokušao da u policijskoj stanici na Zvezdari na osnovu falsifikovanih dokumenata izvadi biometrijsku ličnu kartu. Osoba koja radi na izdavanju ovih dokumenata posumnjala je u njihovu validnost i htela da ih dodatno proveri, a Roganović je pobegao iz policije.

Roganović (foto: fejsbuk)

Ubrzo je optužen. Na saslušanju je priznao da je koristio falsifikovane papire na ime Adam Marković i rekao da je to učinio iz straha za svoju bezbednost. U Crnoj Gori je, kako je rekao, dobijao pretnje. Nije znao ko mu je pretio, ali je imalo veze sa ubistvom Vesnića.

Roganović je osuđen na godinu dana zatvora, a zatražio je da u zatvor ode pre nego što presuda postane pravosnađna. Viši sud mu je smanjio kaznu na devet meseci, nakon čega je prebačen u zatvor u Crnoj Gori da odsluži jednogodišnju kaznu zatvora na koju je ranije osuđen jer je dve osobe podstrekao da bace bombu.

Zbog ove presude Crna Gora je za Roganovićem raspisala poternicu. Naime, on je podstrekao dvojicu muškaraca da kupe bombu i bace je u dvorište porodične kuće Zorana Ivančevića, koji je radio kao stražar u zatvoru. Njih dvojica su to i učinila pola sata iza ponoći u januaru 2014. godine.  Roganović je negirao optužbe rekavši da Ivančevića poznaje iz zatvora, ali da nije imao nikakve nesuglasice sa njim, niti razloga da nagovara druge da mu bace bombu u dvorište.

Sukob klanova

Kavački klan čiji je Roganović bio član u sukobu je sa škaljarskim klanom. Oba klana potiču iz Kotora.

Sukob između njih izbio je 2014. godine kada je u Valensiji nestalo oko 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkom klanu. U međusobnim obračunima stradalo je više članova oba klana – ubistva su se dešavala u Crnoj Gori, ali i u Srbiji, u kojoj su klanovi takođe aktivni.

Ove godine uhapšeno je više osoba koje se dovode u vezu sa klanovima.

Ubistva osoba bliskih Roganoviću
Niko Roganović, Vladimirov stric, a Duškov otac, ubijen je jula prošle godine u naselju Dubrava u Herceg Novom oko jedan sat iza ponoći. Nepoznate osobe prišle su vozilu u kome se nalazio i u njega ispalile nekoliko hitaca, saopštila je tada policija. Njegove ubice još nisu otkrivene.
Dražen Čađenović, kome se sa Roganovićima sudilo za ubistvo Marka Vesnića, ubijen je u martu ove godine u Podgorici kada je eksplodirao njegov blindirani „bmw“. Ni ovaj slučaj nije rešen.

Pre deset dana u Pragu je uhapšen Slobodan Kašćelan, optužen da je vođa kavačkog klana, a koga Crna Gora potražuje zbog stvaranja kriminalne organizacije, pokušaja ubistva i zelenašenja.

U septembru ove godine u Turskoj je uhapšen Jovan Vukotić, koga bezbednosne službe označavaju kao vođu suprotnog – škaljarskog klana. On je proteran u Srbiju gde je osuđen na 15 meseci zatvora zbog korišćenja lažnih dokumenata. Za Vukotićem traga Grčka zbog sumnje da je učestvovao u švercu kokaina.

Nekoliko dana nakon Vukotićevog hapšenja u Bugarskoj je uhapšen visokopozicionirani član kavačkog klana Predrag Knežević, koga je crnogorska policija tražila zbog izdržavanja zatvorske kazne.

U julu ove godine na Kosovu su uhapšeni Mario Milošević i još dve osobe. Miloševića je policija u Crnoj Gori tražila zbog ubistva Radomira Đuričkovića, ali i sumnje da je učestvovao u nekoliko likvidacija.

Više o mafijaškim likvidacijama saznajte u bazi podataka „Crna knjiga“

Comments are closed.