Vlada novom uredbom smanjuje transparentnost

Vlada novom uredbom smanjuje transparentnost

Jelisaveta Vasilić

Novom uredbom Vlada Srbije omogućila je da se na dokumenta stavi oznaka „službeno“ i na taj način spreči da ona budu dostupna javnosti, navodi se u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije.

Piše: Bojana Pavlović

Savet za borbu protiv korupcije upozorava da ne postoje jasni kriterijumi na koja dokumenta će se stavljati oznaka „službeno“.

„Time nije samo ugroženo Ustavom i zakonom garantovano pravo na pristup informacijama od javnog značaja, već je omogućeno da se prikriju informacije od značaja za borbu protiv korupcije“, navodi Savet.

Uredba je doneta suprotno Ustavu i Zakonu o tajnosti koji propisuje da dokumenta koja su označena kao državna tajna, strogo poverljivo, poverljivo i interno nisu dostupna javnosti , navodi Savet. Zbog toga je ova institucija Ustavnom sudu podnela inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti ovog akta.

Savet ističe i da je vlada uredbu donela dok je bila u tehničkom mandatu kada može da vrši samo tekuće poslove, a ne i da donosi propise.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da vlada za ovaj potez nije tražila mišljenje Poverenika, iako je bila obavezna da to učini.

„Da ga je tražila, ja bih dao negativno mišljenje. Ustav utvrđuje pravo na obaveštenost i kaže da se ona uređuje zakonom. Prema tome, ako neko ima nameru da uvodi neki novi oblik ograničenja, to bi mogao da uradi samo izmenom Zakona o tajnosti podataka. Taj novi oblik koji se na mala vrata uvodi zapravo već postoji u tom četvrtom stepenu – „interno“, kaže Šabić za KRIK i dodaje da će odmah po konstituisanju nove vlade tražiti da otkloni ovaj propust.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *