Vlada Japanac svedočio na suđenju Šaranovićevoj grupi

Vlada Japanac svedočio na suđenju Šaranovićevoj grupi

Vladimir Jovanović zvani Vlada Japanac čiju je likvidaciju navodno spremala grupa Slobodana Šaranovića na suđenju članovima grupe rekao je da nije znao da se priprema njegovo ubistvo. Na suđenju su danas prikazani i snimci sigurnosnih kamera koje su zabeležile kretanje članova grupe nekoliko dana pre i u noći ubistva Miloša Vidakovića, za koje su optuženi.

Piše: Bojana Jovanović

Da se priprema Jovanovićeva likvidacija tužilaštvu je ispričao Miloš Vojnović, član grupe koji je priznao zločin i na čijem svedočenju je zasnovana optužnica. Vojnović je rekao da su članovi grupe, nakon što su u aprilu 2013. ubili Nikolu Bojovića, brata kriminalca Luke Bojovića, znali da im zbog toga preti osveta.

Vojnović je ispričao da se pojavila informacija da je Vladimir Jovanović zvani Vlada Japanac, koji je navodno blizak Luki Bojoviću, angažovan da „rešava taj problem“ i da je počeo da priča kako je Bojović poručio da će se osvetiti za smrt brata. Stoga su Šaranović i njegov sestrić Miloš Delibašić dogovorili da se on ubije, naveo je Vojnović.

Od likvidacije su, kako je ranije objasnio, odustali.

„Nema smisla da ubijemo ovog što je angažovan, posle toga će samo nekog drugog da angažuje“, ispričao je ranije Vojnović.

Iako je Jovanović trebalo da svedoči tek sutra, on se na sudu iznenada pojavio dan ranije.

„Imam neke fizikalne terapije pa sam prekinuo da danas dođem. Inače sam bio na putu, došao sam s drugog kontinenta“, objasnio je Jovanović.

Jovanović, koji se u Beloj knjizi organizovanog kriminala pominje kao član zemunskog klana i koji je pre mesec dana pravosnažno osuđen na dve godine i 10 meseci zatvora zbog iznude, sudu je rekao da je pisac.

I pre postavljanja pitanja, on je istakao da ne poznaje nikoga od optuženih i da ne zna šta se dešava.

Tužilac Milenko Mandić navodio mu je imena optuženih, a Jovanović je svaki put rekao: „Ne, ne znam ko je to.“

„Ne gledam televiziju, vesti i ne čitam novine, već 10 godina i više. I ne pamtim imena osim ako nismo prijatelji.“

Na tužiočevo pitanje da li je saznao ili čuo da neke osobe hoće da ga likvidiraju, Jovanović je rekao: „Ne, ne znam. Nemam pojma o tome. To vi trebate da znate.“

Prikazani video-snimci

Na današnjem suđenju prikazano je i 58 video-snimaka sigurnosnih kamera koje su zabeležile kretanje članova grupe u Budvi nekoliko dana pre i u noći ubistva Miloša Vidakovića.

Vidakovića je u julu 2013. naočigled brojnih gostiju kafića „Sejlor“ ubio upravo Vojnović, kako piše u optužnici, po nalogu Miloša Delibašića.

„Delibašić je objasnio da je ispao problem sa Vidakom i da moramo da ga tražimo. Da ga otresemo. Rekao mi je ne pitaj ništa, što manje znaš… To je uvek bilo tako“, rekao je Vojnović ranije na sudu.

Vojnović je ispričao i da ga je po izvršenom ubistvu član grupe Slaviša Novaković čekao sa upaljenim motorom i odvezao u unapred pripremljeni stan na Vidikovcu iznad Budve. Otarasili su se oružja i odeće, a po njegovim rečima, Šaranović im je organizovao povratak u Beograd.

Na danas prikazanim snimcima uglavnom su Vojnović i Delibašić. Oni su potvrđivali da su na snimcima, ali i odgovarali na pitanje sudije da li se sećaju gde su se uputili tog dana.

I dok je Vojnović detaljno objašnjavao njihovo kretanje, Delibašić je nekoliko puta pomenuo da snimci demantuju navode optužnice i ono što je Vojnović ranije ispričao. Nakon pojedinih snimaka, njih dvojica su se raspravljali jer su iznosili različite verzije priče.

Tako je za snimak od 29. juna 2013. na kojem se vidi da se odvoze „pasatom“, Delibašić ispričao da su išli na planinu da posete selo odakle je njegova rodbina, dok je Vojnović rekao da su išli da vežbaju gađanje za planiranu likvidaciju.

Delibašić se nekoliko puta žalio i da su delovi snimaka na kojima se vide Novaković i Uroš Mišić potpuno izbačeni. Mišić, ranije osuđivan zbog pokušaja da žandarmu u usta gurne upaljenu baklju, došao je u Crnu Goru kako bi pomogao grupi u likvidacijama, piše u optužnici. On u ovom postupku nije optuženi.

„Smatram da se ovde radi o manipulaciji od strane policije i tužilaštva. Bitni momenti na snimcima su isečeni“, rekao je Delibašić.

Članovi grupe optuženi su za ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića, kao i za pripremu četiri likvidacije.

Ubistvo Nikole Bojovića naručio je nedavno ubijeni Slobodan Šaranović kao osvetu za ubistvo brata, piše u optužnici. Šaranović je verovao da je za ubistvo njegovog brata Branislava koje se dogodilo 2009. odgovoran kriminalac Luka Bojović, brat ubijenog Nikole.

U optužnici se navodi da motivi za ubistvo Vidakovića nisu jasni, a Vojnović je spomenuo da je kasnije posumnjao da je bilo reči o zameni – čovek za čoveka, odnosno da je on trebalo da ubije Vidakovića, a druga osoba kasnije njihovu metu.

Detalje o ubistvima i planiranim likvidacijama za koja je optužen Šaranovićev klan pročitajte u priči: Šaranovićev klan: pljačke, kidnapovanja i mafijaški rat

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.