Vlada: Dokumenta sa oznakom „službeno“ nisu tajna

Vlada: Dokumenta sa oznakom „službeno“ nisu tajna

Vlada Srbije

Vlada Srbije saopštila je da stavljanje oznake „službeno“ na dokumenta ne znači da su ona tajna i da neće biti dostupna javnosti.

Piše: Bojana Pavlović

Reagujući na izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije da se stavljanjem oznake „službeno“ na dokumenta smanjuje transparentnost, vlada navodi da ova oznaka služi samo da naznači ko od državnih službenika ima pravo uvida u ova dokumenta i da ne utiče na njihovu dostupnost javnosti.

„Svaki dokument koji nosi ovu oznaku, apsolutno je moguće dobiti kao informaciju od javnog značaja“, piše u saopštenju vlade.

Savet za borbu protiv korupcije objavio je pre dva dana izveštaj u kom navodi da je vlada uredbom uvela oznaku „službeno“ za određene podatke i da time ograničila dostupnost ovih podataka javnosti.

Savet je upozorio da ne postoje jasni kriterijumi na koja dokumenta će se stavljati ova oznaka, niti kome će ona biti dostupna. Oni su istakli da je ova uredba doneta suprotno Ustavu i Zakonu o tajnosti podataka zbog čega su Ustavnom sudu podneli zahtev za ocenu ustavnosti i zakonitosti.

Comments are closed.