Visoki savet sudstva odlučivaće ponovo o slučaju bivšeg sudije Vučinića

Visoki savet sudstva odlučivaće ponovo o slučaju bivšeg sudije Vučinića

Upravni sud uvažio je tužbu bivšeg sudije Vladimira Vučinića i time ukinuo rešenje Visokog saveta sudstva kojim mu je izrečena javna opomena. Ovom odlukom posupak je vraćen na početak.

Izvor: N1, KRIK

Visoki savet sudstva obavezan je da zakaže novu sednicu i ponovo odluči u vezi sa Vučinićevim slučajem.

Vučinić je u međuvremenu napustio sudijsku funkciju, ali je pokrenuo spor pred Upravnim sudom i zatražio da se poništi doneto rešenje i iz njegove biografije obriše javna opomena.

„Možda tokom svoje karijere kao sudija nisam zaslužio srebrni sat, ali nisam zaslužio ni javnu opomenu“, istakao je Vučinić u maju na raspravi pred Upravnim sudom.

Prethodni saziv proglasio ga je krivim i izrekao mu javnu opomenu za lakši disciplinski prekršaj jer je davao izjave za medije u vezi sa odlukom koju je kao sudija doneo.

Postupak protiv Vučinića u aprilu 2014. pokrenuo je predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović i to nakon što se Vučinić požalio Visokom savetu sudstva da je Stepanović na njega vršio pritisak zbog odluke koju je kao sudija doneo.

Vučinić je bio sudija Specijalnog suda koji je u decembru 2013. godine privremeno vratio pasoš Miroslavu Miškoviću. Stepanović je tražio od Vučinića da povuče ovu odluku što je on odbio.

Na naslovnim stranama tabloida osvanuli su tekstovi sa optužbama na Vučinićev račun da je „Miškovićev sudija“ i da je pasoš vratio mimo procedure. Kada se obratio medijima u pokušaju da se odbrani, usledila je pritužba predsednika suda. Stepanović je tražio da se Vučinić proglasi odgovornim za težak disciplinski prekršaj i razreši sa funkcije.

Disciplinska komisija najpre je odlučila da Vučinić nije načinio prekršaj, a potom po žalbi disciplinskog tužioca, Visoki savet sudstva ocenio je da je počinio lakši prekršaj.

Vučinićeva pritužba da je predsednik suda vršio pritisak, odbačena je.

Hronologiju slučaja Vladimira Vučinića pogledajte ovde.

Intervju sa Vučinićem pročitajte ovde.

Comments are closed.