Visoki savet sudstva odlučio u slučaju sudije Trešnjeva

Visoki savet sudstva odlučio u slučaju sudije Trešnjeva

Aleksandar Trešnjev i članovi „Ceprisa“

Aleksandar Trešnjev i članovi „Ceprisa“ (foto: cepris.org)

Visoki savet sudstva (VSS) rešio je da nije nadležan da odluči da li sudija Specijalnog suda Aleksandar Trešnjev može da bude član udruženja „Cepris“. U isto vreme, VSS je odbacio njegovu pritužbu jer je zbog članstva u udruženju bio izuzet iz jednog postupka.

Piše: Bojana Pavlović

Predlog da odluči da li se članstvo sudije u ovom udruženju kosi sa njegovom sudijskom funkcijom Visokom savetu sudstva podneo je predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović. Udruženje „Cepris“ osnovale su sudije, tužioci i advokati sa ciljem da unapređuju pravosuđe, piše u statutu organizacije.

Stepanović je u junu izuzeo Trešnjeva iz jednog predmeta u kome sudi zbog „sumnje u pristrasnost“  jer advokat Vladimir Beljanski brani u postupku u kom Trešnjev sudi, a obojica su članovi udruženja „Cepris“.

Trešenjev je uložio pritužbu na odluku o izuzeću navodeći da mu je ugroženo pravo da obavlja svoju dužnost, a Stepanović je potom zatražio mišljenje Visokog  saveta.

„Visoki savet sudstva nije nadležan da zauzima stav ili daje mišljenje o (ne)spojivosti određenih službi, poslova i postupaka sa sudijskom funkcijom u konkretnim predmtima i na zahtev predsednika suda“, piše u izjašnenju.

Ovom odlukom, međutim, nije stavljena tačka na slučaj.

VSS je rešio da odbaci pritužbu sudije Trešnjeva smatrajući da mu nisu povređena prava i da je izuzeće u nadležnosti predsednika suda koji tu odluku donosi da bi obezbedio nesmetano i zakonito vođenje postupka. Dakle, pravo sudije Trešnjeva nije povređeno jer je predsednik suda obavljao svoja ovlašćenja.

Ovakva odluka ukazuje da bi protiv sudije Trešnjeva ipak mogao da bude pokrenut disciplinski postupak i razrešenje. Po zakonu sudija je dužan da pismeno obavesti VSS o službi ili poslu za koje postoji mogućnost da su nespojivi sa sudijskom funkcijom.

Trešnjev je bio član veća koje je osudilo narko-bosa Darka Šarića na 20 godina zatvora. Presuda je ukinuta, a krajem meseca suđenje u ovom postupku trebalo bi da krene ispočetka.

Ukoliko bi protiv Trešnjeva bio pokrenut disciplinski postupak ili postupak za razrešenje, on bi bio drugi sudija iz tročlanog veća koje je sudilo Šariću, da napusti sud.

Početkom godine, sudija Vladimir Vučinić napustio je sud i postao advokat zbog pritisaka koje je trpeo upravo od predsednika suda Stepanovića o čemu je govorio u intervjuu za KRIK.

Podsetimo, odluku da se Šarić osudi na maksimalnu kaznu za šverc kokaina donelo je tročlano veće  većinom glasova – dakle, dvojica sudija bila su saglasna, a jedan ne. Glasanje je tajno te se ne zna kako je koji sudija glasao.

Aleksandar Trešnjev sudi u Specijalnom sudu od 2012. godine. Sudio je u slučaju rehabilitacije Draže Mihailovića, sudi kriminalnoj organizaciji koja se bavila ubistvima, iznudom i reketiranjem poznatoj kao „valjevska grupa“, bivšoj ministarki Jasni Matić u slučaju SIEPA. Kao član veća sudio je u predmetima za ubistvo Iva Pukanića i u postupku protiv Šarića.

Dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove).

Donirajte KRIK i pomozite nam da izveštavamo sa najznačajnih suđenja i da istražujemo korupciju u sudstvu. Informacije o tome kako da nas donirate, možete pronaći na ovom linku.

Comments are closed.