Viši sud: Trešnjev nije smenjen, već mu je istekao mandat

Viši sud: Trešnjev nije smenjen, već mu je istekao mandat

Viši sud u Ustaničkoj

Viši sud u Beogradu reagovao je na jučerašnje pisanje KRIK-a u vezi sa premeštajem sudije Aleksandra Trešenjeva iz Posebnog u krivično odeljenje ovog suda navodeći da sudija nije smenjen, već da mu je istekao mandat. Isto objašnjenje sud je dao pre dve godine kada je iz odeljenja premešten Vladimir Vučinić.

Piše: Bojana Pavlović

U saopštenju koje je Viši sud uputio KRIK-u i medijima koji su preneli vest o tome da sudija Aleksandar Trešnjev više neće suditi u predmetima iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, piše da sudiji početkom sledeće godine ističe mandat koji je trajao šest godina, a da nije reč o smeni.

KRIK je juče objavio da je novim godišnjim rasporedom predsednik suda Aleksandar Stepanović sudiju Trešnjeva vratio u krivično odeljenje, odnosno smenio sa mesta sudije Posebnog odeljenja.

Mandat je Trešnjevu mogao biti i produžen, naročito ako se uzme u obzir da postupa u predmetima u kojima suđenja traju više godina. Njegovim premeštajem sva suđenja koja je vodio moraće da počnu ispočetka – uključujući i dva protiv narko-bosa Darka Šarića.

Sud u saopštenju ne demantuje da suđenje počinje ispočetka, ali navodi da postoji mogućnost da se isti dokazi ne pregledaju ponovo što bi trebalo da spreči odugovlačenje postupka.

Ova izmena, međutim, ipak će značajno usporiti suđenje i jer će novom sudiji biti potrebno vreme da se upozna sa slučajem.

Isto objašnjenje o isteklom mandatu sud je iskoristio kada je pre dve godine iz Posebnog odeljenja sklonjen Vladimir Vučinić koji je takođe bio član veća koje je sudilo Šariću. I tada su postupci krenuli ispočetka.

Od početnog tročlanog veća koje je sudilo narko-bosu ostao je samo predsednik veća Siniša Petrović.

Sud je poslao saopštenje, ali KRIK-u i dalje nije dostavio godišnji raspored zbog čega još nije poznato koji će sudija doći na mesto Trešnjeva. Prema rečima portparolke Bojane Stanković, sudije imaju pravo da ulože prigovor na odluku Stepanovića i rok za to je tri dana nakon čega će objaviti raspored.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću

Pročitajte o pritiscima na sudiju Trešnjeva

Comments are closed.