Viši sud odlučuje o presudi Vukotiću zbog falsifikovanog pasoša

Viši sud odlučuje o presudi Vukotiću zbog falsifikovanog pasoša

Jovan Vukotic (foto printskrin)

Sudije Višeg suda u Beogradu danas su održale sednicu kako bi odlučile o žalbama na presudu kojom je vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić osuđen na 15 meseci zatvora zbog korišćenja falsifikovanog pasoša.

Piše: Jelena Radivojević

Jovan Vukotić, vođa škaljarskog klana, osuđen je u novembru prošle godine na 15 meseci zatvora jer je koristio falsifikovan makedonski pasoš. Dokument je bio izdat na ime Georgije Andonov, a Vukotić ga je koristio od aprila do septembra 2018. na aerodromima u Barseloni, Varšavi, Antaliji, Istambulu i u Ukrajini.

Vukotićevi advokati i tužilaštvo žalili su se na presudu i o njoj odlučuju sudije Višeg suda u Beogradu. Viši sud presudu može da potvrdi, preinači ili ukine i naloži novo suđenje, a odluka će biti doneta uskoro budući da  je danas održana sednica na kojoj su iznete žalbe.

Vukotić tokom suđenja nije poricao da je posedovao makedonski pasoš, ali su njegovi advokati pokušavali da dokažu da pasoš nije bio falsifikovan jer nije menjan nakon što je izdat u policiji.

„Ja sam taj pasoš dobio u specijalne svrhe, što sad ne bih objašnjavao“, rekao je Vukotić iznoseći odbranu.

Podsetimo, Vukotić je uhapšen u Turskoj početkom septembra 2018. po poternici Interpola koju su za njim raspisali grčki organi zbog sumnje da je učestvovao u švercu 135 kilograma kokaina. Prilikom hapšenja kod njega je pronađen sporni pasoš. Proteran je u Srbiju, čiji je državljanin, gde mu je kasnije suđeno.

U međuvremenu grčki pravosudni organi zatražili su od srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal da je da otvori istragu protiv Vukotića zbog 135 kilograma kokaina. Tužilaštvo još nije donelo konačnu odluku o tome.

Protiv Vukotića se u Crnoj Gori vodi istraga zbog utaje poreza, a ranije je osuđivan zbog pomaganja pri pokušaju ubistva 2002. godine. 

Sudilo mu se i zbog pucnjave u diskoteci „Madam Koko“ 2012, godine u Tivtu, a u tom slučaju oslobođen je optužbi.
Rat klanova
Bezbednosne službe označile su Vukotića kao vođu jednog od dva crnogorska klana iz Kotora – škaljarskog klana koji je uključen u međunarodni šverc kokaina i blisko sarađuje sa grupom koju predvodi poznati kriminalac Luka Bojović.

Grupa na čijem je čelu u sukobu je sa kavačkim klanom od 2014. godine, kada je u Španiji nestalo više od 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkom klanu.
Sve druge kriminalne grupe priklonile su se jednoj od zaraćenih strana, a u međusobnim obračunima ubijeno je desetine osoba. Detaljnije o tome pročitajte u bazi mafijaških obračuna – „Crnoj knjizi“.
Kavački klan i njemu pridružene grupe, kako su novinari KRIK-a u više navrata otkrili, ima kontakte sa uticajnim ljudima u srpskoj policiji i vladajućoj partiji.

Više o Vukotiću pročitajte ovde.

Comments are closed.