Više tužilaštvo u Novom Sadu: U policijskoj akciji uhapšena jedna osoba

Više tužilaštvo u Novom Sadu: U policijskoj akciji uhapšena jedna osoba

Nebojša Stefanović (foto: KRIK)

U okviru akcije protiv organizovanog kriminala u kojoj je, prema rečima ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića uhapšeno oko 150 osoba, Višem tužilaštvu u Novom Sadu privedena je jedna osoba zbog trgovine drogom, rečeno je novinarima KRIK-a u ovoj instituciji.

Piše: Milica Vojinović

Ova osoba je saslušana i puštena nakon što je sud odbio predlog tužilaštva da joj se odredi pritvor. Tužilaštvo se na ovu odluku suda žalilo pa se sada čeka nova.

Kako je KRIK-u rečeno iz novosadskog Višeg tužilaštva policija je tokom akcije pretresla veći broj stanova, a nekoliko osoba privedeno je osnovnom tužilaštvu zbog lakših krivičnih dela poput posedovanja opojnih droga u manjoj količini za sopstvenu upotrebu. Novinari KRIK-a još nisu dobili odgovore iz ovog tužilaštva.

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović krajem prošle nedelje saopštio da je policija uhapsila oko 150 osoba zbog najtežih krivičnih dela, novinari KRIK-a poslali su pitanja brojnim tužilaštvima u Srbiji kako bi ispratili epilog ove akcije.

Tužilaštvo za organizovani kriminal, međutim, nije učestvovalo u ovoj akciji hapšenja koja je, prema rečima Stefanovića, trebalo da zada veliki udarac kriminalnim grupama u Srbiji.

Iz Višeg tužilaštva u Beogradu za KRIK su rekli da je privedeno svega 10 osoba – 9 zbog trgovine narkoticima, a jedna zbog pokušaja ubistva. Dvoje uhapšenih je u međuvremenu pušteno da se brani sa slobode.

Stefanović: Škaljarski klan jači u Srbiji

Policija nije izdala saopštenje o hapšenju, pa se  javnost se o akciji infromisala putem pojedinih režimskih medija koji su objavili imena nekih uhapšenih. Osobe čija su imena objavili povezane su sa škaljarskim klanom ili kriminalnim grupama s kojima ovaj klan sarađuje.

Ministar je posle akcije održao konferenciju za medije na kojoj nije precizno odgovorio na pitanje novinarke KRIK-a da li je uhapšen i neki član suparničkog, kavačkog, klana.

„Država goni sve. Mi možemo da vam kažemo koga smo mi sve pohapsili i iz škaljarskog i iz kavačkog, ali to nisu jedini“, rekao je Stefanović, ne želeći da navede imena uhapšenih članova kavačkog klana.

Otkrića medija o vezama koje ovaj klan ima u policiji ministar je negirao rečima da su to „besmislene teorije“.

Ove veze, međutim, potvrđuju fotografije ubijenog kriminalca bliskog kavačkom klanu Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi na kojima je on navija na tribini sa pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem Vučkom. Vučković je, inače, blizak sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović.

O policijskim vezama kavačkog klana u javnosti se govorilo i nakon ubistva jednog od njegovih istaknutijih pripadnika Davorina Baltića u Beogradu prošle godine. Naime, policajka Marija Nikolić sa kojom je bio u kumovskim vezama, sedela je sa njim u kolima u trenutku ubistva, a zatim iz automobila iznela njegov pištolj i bacila, zbog čega joj se sada sudi.

Pročitajte više o ovoj temi.

Comments are closed.