Više tužilaštvo: Nismo nadležni da ispitujemo Vučkovićeve odnose sa kriminalcima 

Više tužilaštvo: Nismo nadležni da ispitujemo Vučkovićeve odnose sa kriminalcima 

Nenad Stefanović (foto: KRIK)

Više tužilaštvo u Beogradu navodi za KRIK da ono nije nadležno za ispitivanje odnosa žandarma Nenada Vučkovića Vučka sa kriminalnim grupama, već da to treba da učini Tužilaštvo za organizovani kriminal.KRIK je danas objavio detalje audio-snimka i dokumenata koji, između ostalog, otkrivaju da je Vučković naređivao kriminalcima, organizovao ih i savetovao kako da se ponašaju u odnosima sa drugim kriminalnim grupama.

Piše: Milica Vojinović

U Višem beogradskom tužilaštvu smatraju da među novim dokazima o Vučkovićevoj saradnji sa kriminalcima koje je KRIK danas objavio nema krivičnih dela koja su u njihovoj nadležnosti.

Kako navode, ispitivanje Vučkovićeve uloge u svetu kriminala spada u nadležnost Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) jer je ovo u vezi sa postupkom koji se vodi protiv Veljka Belivuka. 

Novinari KRIK-a odgovor na ovo pitanje pokušali su da dobiju danas od šefa tužilaštva Nenada Stefanovića na konferenciji koju je održao povodom slučaja masakra u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“. Stefanović je, međutim, tom prilikom odbio da odgovori na pitanje, ali nam je odgovor kasnije dostavljen.

Novinari KRIK-a pitali su i TOK šta će preduzeti nakon ovih informacija, ali iz ovog tužilaštva još nije stigao odgovor.

KRIK je danas objavio tekst u kome je otkrio da je visokopozicionirani pripadnik policije Nenad Vučković Vučko bio šef kriminalnoj grupi koju je vodio Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, a zatim Veljko Belivuk. U razgovoru koji je krajem 2018. tajno snimio jedan od Vučkovićevih saradnika, a do koga je došao KRIK, čuje se da je Vučković godinama naređivao kriminalcima, savetovao ih kako da se ponašaju u odnosu sa suparnicima. Žandarm u njemu govori da su jedno vreme imali celu policiju u rukama, otkriva mnoge tajne iz srpskog podzemlja i pozadinu Stankovićevog ubistva.

„Kad sam mislio da smo najmoćniji bili, e, u stvari, tad smo već pali. Sve informacije, sve moguće, imaš celu policiju u rukama, ali najslabiji si… Najslabiji, kad misliš da si najmoćniji“, čuje se Vučković kako priča u razgovoru.

U razgovoru se čuje i da su odnosi između Vučkovića i Belivuka u međuvremenu zahladneli, a Vučković svoje saradnike upozorava da neće dobro proći ako se priklonje Belivuku.

„Ne želim (Belivuku) zlo, ali on dobro neće proći. I pre nego što očekuje. Taj put je put bez svetlog kraja, jako, jako loš.“

Osim snimka, KRIK je došao i do policijske beleške sastavljene prilikom saslušanja Vučkovića o ubistvu Stankovića. Žandarm je, vidi se iz dokumenta, kolegama u policiji priznao da mu je ubijeni kriminalac bio najbolji prijatelj, da je trebalo da mu bude kum na venčanju, ali i da je nakon likvidacije uništio njegove mobilne telefone koji su mogli da budu važan dokaz u istrazi ubistva i otkriju veze koje je Stanković imao u državi.

„Ta dva mobilna telefona, bili su kod mene dan-dva i dok sam bio sam u stanu, mogu reći u nervnom rastrojstvu, besu, žalosti, nemoći, tuzi što mi je ubijen drug, što ga više nema, slomio sam oba telefona i mislim da sam ih bacio u kontejner ispred moje zgrade“, priznao je Vučković, piše u belešci.

Iako je ovo priznao, policija, kao ni tužilaštvo nisu pokrenuli protiv njega nikakvu istragu. I to nije bio prvi put.

Najmanje šest puta su imali u rukama informacije koje su ukazivale da Vučković sarađuje sa kriminalcima, ali su ih ignorisali, pa Vučković do danas nije snosio nikakve posledice zbog ovoga.

Više o tome pročitajte u našoj priči: 

Žandarm Vučković naređivao kriminalcima, uništio telefone Saleta Mutavog nakon njegovog ubistva

Comments are closed.